HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Deset zanimljivosti koje trebate znati o ZPI PyeongChang 2018.

28. kolovoza 2017.

Deset zanimljivosti koje trebate znati o ZPI PyeongChang 2018.

Sve su nam bliže 12. zimske paraolimpijske igre u Pyeongchangu 2018. Donosimo vam deset stvari koje trebate znati kako biste u miru pratili uspjehe naših paraolimpijaca:

1. Zimske paraolimpijske igre u Pyeongchangu održat će se od 9.-18. ožujka 2018.

2. Natjecat će se 670 sportaša, čak 123 sportaša više nego na prošlim zimskim paraolimpijskim igrama.

3. Sportaši će se natjecati u 80 disciplina iz 6 sportova – alpskom skijanju, biatlonu, cross-country skijanju, hokeju na ledu, snowboardu i curlingu u kolicima.

4. Službena maskota Igara je „Bandabi“, azijski crni medvjed iz južnokorejske mitologije, blisko povezan s korejskom kulturom i folklorom.

5. Karte su u prodaji, a mogu se kupiti na https://tickets.pyeongchang2018.com/

6. Natjecanja iz alpskog skijanja i snowboarda će se održavati u Jeongseon Alpine centru, dok će se biatlon i cross-country natjecanja održati u Alpensia Biathlon centru. Para hokej na ledu će se održati u Gangneung Hockey centru, a Gangneung Curling centar bit će domaćin curlinga u kolicima.

7. Republika Koreja bit će osma zemlja koja je bila domaćin i zimskim i ljetnim olimpijskim i paraolimpijskim igrama i tek druga azijska zemlja nakon Japana.

8. Kao dio organizacije paraolimpijskih igara Pyeongchang 2018., organizacijski je odbor pokrenuo projekt „Aktualiziranje sna“, s ciljem promocije zimskih paraolimpijskih sportova, podizanja svijesti o para sportovima i sportašima te osiguravanja društvene inkluzije osoba s invaliditetom.

9. Prve zimske paraolimpijske igre održane su u Ornskoldsviku u Švedskoj, od 21.-28. veljače 1976. godine, s 53 sportaša iz 16 zemalja koji su se natjecali u alpskom skijanju i cross-country skijanju.

10. Posljednje zimske paraolimpijske igre održane su u Sočiju, u Rusiji, od 7.-14. ožujka 2014., a nastupilo je 547 sportaša iz 45 zemalja koji su se natjecali u pet sportova: alpskom skijanju, biatlonu, cross-country skijanju, hokeju na ledu te curlingu u kolicima.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac