HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
HPO osnovao Zakladu Paraolimpijac

05. prosinca 2012.

HPO osnovao Zakladu Paraolimpijac

Hrvatski paraolimpijski odbor pokrenuo je Zakladu Paraolimpijac, čija je svrha vrhunskim sportašima sinvaliditetom omogućiti poboljšanje njihovih vještina i osigurati materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta.

U ovom trenutku, na svijetu preko milijardu ljudi tj. 15% populacije živi s nekom vrstom invaliditeta. Time, osobe s invaliditetom čine "najveću manjinu svijeta", koja se i dalje susreće s barijerama u svim aspektima života, pa tako i u sportu. I dok hrvatski Zakon o sportu propisuje da sport mora biti jednako dostupan svima,realnost nažalost izgleda posve drugačije.

S jedne strane sportski objekti još uvijek nisu pristupačni, a ulaganja u bavljenje sportom su u startu znatno veća od onih koja imaju osobe bez invaliditeta. Npr. ukoliko se osoba bez invaliditeta želi baviti košarkom uzme dres, tenisice, plati članarinu u klubu i bavi se košarkom. Osoba s invaliditetom uz te troškove ima i trošak dodatnih sportskih kolica.

No, usprkos tome Hrvatska se u dvadeset godina sudjelovanja na paraolimpijskim igrama ponosi s 14 paraolimpijskih medalja. Velik je to uspjeh za tako malu zemlju u kojoj se svega 2% osoba s invaliditetom bavi sportom. No, za uspjeh su, osim volje, odricanja i truda, potrebna i materijalna sredstva.

Zato je osnovana Zakladu Paraolimpijac, čija je svrha vrhunskim sportašima s invaliditetom omogućiti poboljšanje njihovih vještina i osigurati materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta.

Na jučerašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ministarstvo uprave izdalo je posljednje rješenje o osnivanju Zaklade Paraolimpijac, čime HPO Zakladu doživljava kao svojevrsan poklon svim osobama s invaliditetom. Iako se pravomoćnost još čeka, jučerašnji će dan ujedno biti proglašen i rođendanom Zaklade.

Upravitelj Zaklade, gospodin Ratko Kovačić, izjavio je: "Ponosan sam na naše sportaše, jer svaki dan pomiču vlastite granice i dokazuju da su istinski sportaši, a uz pokretanje Zaklade pružiti ćemo priliku svakom pojedincu da postane dio njihovih nevjerojatnih uspjeha. Svakom donacijom poduprijeti će njihovu hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost."

Mihovil Španja izjavio je: "Percepcija sportaša i osoba s invaliditetom nije zadovoljavajuća - percipira ih se kroz njihov invaliditet. Hrvatski su paraolimpijci znatno pridonijeli promociji Hrvatske u svijetu, ali uspjesi naših paraolimpijaca nisu zadovoljavajuće prikazani u medijima. Igrama u Londonu pokazana je jednakost sportaša s invaliditetom i onih bez invaliditeta, a to je ono čemu svi trebamo težiti. "

"Uz paraolimpijce još bolje razumijemo potrebe naših klijenata uviđajući kako sport pomaže ljudima da se nose s osobnim nedostacima. I dalje ćemo nastojati podržavati kvalitetne p rograme i edukacije koji doprinose povećanju svijesti o poteškoćama s kojima se susreću osobe, odnosno sportaši s invaliditetom. Drago mi je da smo prvi podupirajući član Zaklade i da smo u mogućnosti podržati organizaciju prve donacijske Gala večere.“, naglasila je Sonja Miočić Maksić, direktorica Korporativnih komunikacija Allianza.

Promotivne su aktivnosti već počele, pa su u suradnji s Inom u dnevnim listovima pokrenuti oglasi, a na njihovim benzinskim crpkama diljem Hrvatske vidljivi su plakati s Darkom Kraljem i Mihovilom Španjom. Osim toga pod pokroviteljstvom Allianza, Hrvatskog telekoma i Dobrih vina organizirana je i prva donacijska Gala večera, koja će se jučer navečer održala u hotelu Esplanade.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac