HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Hrvatska plivačka reprezentacija spremna za Svjetsko prvenstvo u Meksiku

14. kolovoza 2017.

Hrvatska plivačka reprezentacija spremna za Svjetsko prvenstvo u Meksiku

Ostalo je manje od 2 mjeseca do Svjetskog prvenstvu u para plivanju koje će se od 30.09. do 07.10. održati u meksičkom glavnom gradu Mexico Cityju. Naše plivače tamo očekuju specifični uvjeti s kojima se do sada nisu susretali, budući da se natjecanja održavaju na 2 200 metara nadmorske visine. Upravo zato će naši reprezentativci, u pratnji trenera Mirka Samardžića, otputovati u Meksiko dva tjedna ranije kako bi se na vrijeme aklimatizirali.

Pripreme za natjecanje i dalje teku prema planu, a jedina loša vijest je ozljeda leđa Dine Sinovčića koji će nažalost morati propustiti natjecanje. Međutim, druge dvije naše uzdanice, Kristijan Vincetić i Ante Rađa, i dalje marljivo rade i treniraju te će spremni dočekati početak Svjetskog prvenstva.

Kristijana očekuju nastupi u njegovim klasičnim disciplinama 400m slobodno, 100m slobodno te 100m leptir, dok će Ante nastupati u 100m leđno i 50m slobodno.

U kratkom razgovoru, Kristijan je rekao kako se u trenutnoj fazi priprema osjeća super te da jedva čeka početak Svjetskog prvenstva. Naglasio je kako je konkurencija izuzetno jaka te istaknuo kako još nikada do sada nije trenirao, a kamoli se natjecao na nadmorskoj visini od 2 200 metara. Upravo zbog toga, najvažnije mu je da ispliva svoje rezultate i cjelokupno natjecanje odradi najbolje što može.

Osim s Kristijanom, o nadolazećem Svjetskom prvenstvu u plivanju porazgovarali smo i s Anom Sršen, predsjednicom Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom (HPSOI).
Vincetić I Rađa su kraće ljetne pripreme odradili zajedno u Splitu, a obojica se za nastup na Svjetskom prvenstvu pripremaju unutar svojih matičnih klubova – Vincetić kao član PK Dubrava – Zagreb, a Ante Rađa kao član PK Cipal-Split. Obojica su dobrog zdravstvenog stanja, istaknula je predsjednica Sršen te dodala kako su na završnom natjecanju Svjetskog kupa koje je održano u srpnju u Berlinu obojica plivača pokazali dobre rezultate i dobro stanje pripremljenosti. Reprezentacija zbog aklimatizacije na nove uvjete u pratnji trenera Mirka Samardžića u Meksiko putuje dva tjedna prije prvenstva, a od 27.9. plivačima će se priključiti i izbornik reprezentacije trener Slobodan Glavčić.

Također, predsjednica Sršen osvrnula se i na rad saveza u ovoj godini:
Osim Svjetskog prvenstva, čeka nas još jedno veliko natjecanje u 2017., a to su Europske igre mladih koje će se održati u listopadu u Italiji. Na Igrama će nastupiti 9 naših plivača i plivačica: Paula Novina, Ana Majsec, Martina Crkvenac, Tomislav Prša, Luka Plemenčić, Matej Petrlić, David Štrbac, Dario Burić i Jan Krainović (svi iz PK Natator Zagreb).
Mi smo prije dvije godine u Varaždinu bili domaćini EIM kada je naša mlada reprezentacija osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku. Nadamo se visokom plasmanu i ovaj put te želimo da naši plivači otplivaju osobne rekorde na ovom natjecanju.

Kao važnu novost u ovoj godini predsjednica Sršen je istaknula i suradnju s Perom Kuterovcem, vrhunskim trenerom i višestrukim osvajačem olimpijskih medalja koji je već šest godina u paraolimpijskom sportu. Trener Kuterovac je od početka ove godine počeo raditi s mladim plivačima unutar saveza.

Međutim, to nije sve - radi se i na brojnim drugim projektima:

Uz skrb o vrhunskom sportu, Savez radi i na povećavanju baze sportaša kroz projekt Treneri velikog srca čiji je cilj naučiti plivati što više djece s teškoćama u razvoju i dodatno osposobiti kadar za rad u poduci plivanja po Halliwick konceptu. Godišnje je u program uključeno više od 200 djece iz RH. Broj registriranih plivača u Savezu se povećao u odnosu na kraj 2016.

Također, u veljači smo imali Otvoreno PH u Splitu na kojem nastupa više od 100 plivača iz Hrvatske i svijeta. U zadnjih nekoliko godina na ovom natjecanju su nastupili neki od najboljih svjetskih sportaša. Uz državno prvenstvo organizatori smo I 3 regionalna PH; Zadar, Rijeka I Zagreb, istaknula je Ana Sršen.


Ove godine održava se i jubilarni deseti Plivački kamp HPSOI-a koji će se održati na novim bazenima u Vukovaru krajem kolovoza:
"Ovaj kamp predstavlja bazu za razvoj mladih sportaša, edukaciju trenera mladih sportaša i poticanje razvoja plivanja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, u ovom slučaju u Vukovaru. Razvoj paraolimpijskog plivanja znači razvoj vrhunskog plivanja za osobe s invaliditetom.
Inače, naša mlada reprezentacija koja će nastupiti na EIM će u kolovozu imati pripreme također u Vukovaru" - zaključila je Ana Sršen.

Izvor: HPO

« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac