HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Kako izgleda streljaštvo za osobe s invaliditetom?

03. svibnja 2018.

Kako izgleda streljaštvo za osobe s invaliditetom?

Streljaštvo je krajnji test preciznosti i kontrole u kojem se sportaši s tjelesnim oštećenjem natječu s puškom i pištoljem. U ovom preciznom sportu, sportaši koriste vještine fokusa i kontroliranog disanja kako bi smanjili broj otkucaja srca i poboljšali stabilnost ruke te visoke performanse. Pročitajte članak i otkrijte 6 zanimljivosti o sportu koji zahtijeva vrhunsku koncentraciju.

1. Sportaši se natječu u događajima s udaljenosti od 10m, 25m i 50m u muškim, ženskim i mješovitim natjecanjima.

2. Od 12 paraolimpijskih natjecanja streljaštva za osobe s invaliditetom, šest je otvoreno za žene i muškarce, tri su otvorena samo za žene i tri su otvorena samo za muškarce.

3. Natjecateljski format vrlo je sličan onom u streljaštvu osoba bez invaliditeta – krajnji cilj je pucnjem pogoditi središnji prsten, znan i kao bullseye. Da bi vam dali predodžbu o razini preciznosti koja je potrebna, u natjecanju s puškama, sportaši pucaju na metu koja je široka samo 0,05 cm - što je veličina točke na kraju gramatičke rečenice!

4. Streljačka natjecanja podijeljena su u dvije discipline: puška i pištolj, s natjecanjima na tri udaljenosti: 10m, 25m i 50m.

5. Pravila (uključujući broj pucanja i vremensko ograničenje) ovise o vatrenom oružju, udaljenosti, cilju ili mjestu pucanja.

6. Bodovi za svaki krug u kvalifikacijskom krugu se nakupljaju kako bi se dobio ukupan rezultat. Prvih osam sportaša u kvalifikacijskom krugu kvalificira se za konačni rezultat, no kvalifikacijski rezultati se ne prenose u finale, što znači da svaki finalist počinje od nule. U uzbudljivom testu živaca, vještina i fokusa, sportaši s najnižim bodovima eliminiraju se tijekom finala, sve dok se ne usporedi dvoboj između dva finalna sportaša za zlatnu i srebrnu medalju.

Streljaštvo je službena paraolimpijska disciplina od Paraolimpijskih Igara iz 1976. godine koja se danas prakticira u više od 65 zemalja. Ovo je disciplina koja zahtijeva izuzetno razvijenu moć koncentracije i emocionalne kontrole kako bi sportaš uspio umiriti ruku i um prilikom pucanja na metu. Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom natjecala su se tri predstavnika Hrvatske - Sanja Soldo, Damir Bošnjak i Rudolf Petrović.

Izvor: IPC

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac