HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Ključni trenuci proteklih 12 paraolimpijskih mjeseci

30. prosinca 2014.

Ključni trenuci proteklih 12 paraolimpijskih mjeseci

Iako je na izmaku, 2014. je godina koja će se u hrvatskom paraolimpijskom pokretu sigurno pamtiti. Bila je to velika godina. Godina Paraolimpijskih igara i 50. obljetnice osnivanja hrvatskog paraolimpijskog pokreta. Godina niza osvojenih medalja i priznanja. Kraj godine uvijek je prilika za osvrt na ono što je ostvareno u proteklih 12 mjeseci, a u slučaju Hrvatskog paraolimpijskog odbora to je sljedeće:

Siječanj - Održan prvi Paraolimpijski školski dan u Splitsko-dalmatinskoj županiji – Zahvaljujući suradnji Osnovne škole Gripe i Športskog saveza invalida Grada Splita splitski su školarci dobili priliku upoznati sportaše Dinka Obilinovića, Peru Sunaru i Ivana Mikulića. Prvi su put dobili priliku iz prve ruke čuti i vidjeti kako izgledaju paraolimpijski sportovi te kako izgledaju pripreme, rad i natjecanja sportaša s invaliditetom. U okviru projekta Paraolimpijski školski dan dosad je oko 52.000 djece iz više od stotinu osnovnih škola imalo priliku upoznati vrhunske sportaše i sport osoba s invaliditetom.

Veljača - Kovačić ponovno izabran za predsjednika – Ratko Kovačić je jednoglasno dobio podršku za još jedan mandat na čelu Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a kao najvažnije ciljeve u narednom razdoblju najavio je: povećanje broja hrvatskih natjecatelja na svim velikim svjetskim natjecanjima, posebice na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, stvaranje boljih uvjeta za bavljenje sportom osoba s invaliditetom u svim županijama u Hrvatskoj te intenzivan rad na uključivanju mladih.

Ožujak - XI Zimske paraolimpijske igre – najznačajniji sportski događaj u 2014. bile su Zimske paraolimpijske igre u ruskom Sočiju na kojima je Hrvatska imala dva predstavnika – Dinu Sokolovića i Damira Mizdraka. Sokolović je u konkurenciji sjedećih skijaša osvojio 12. mjesto u veleslalomu, a Mizdrak je u slalomu, u konkurenciji slijepih i slabovidnih, s vodičem Lukom Debeljakom bio 11. što je trenutačno najbolji hrvatski plasman u povijesti Zimskih paraolimpijskih igara.

Travanj - Bronca na IPC Svjetskom kupu u streljaštvu – hrvatska streljačka reprezentacija u sastavu Saša Grdović, Mladen Jurada i Vitomir Gavranović osvojila je brončano odličje na IPC Svjetskom kupu koji se održao u Velikoj Britaniji, i na kojemu je nastupilo više od stotinu sportaša iz 23 zemlje.

Svibanj - I sportaši s invaliditetom na Europskim studenskim igrama - Adam Roczek, predsjednik Europske studentske sportske organizacije, i Ratko Kovačić, dopredsjednik Europskog paraolimpijskog odbora, potpisali su sporazum o suradnji između te dvije organizacije kojim se predviđa uključivanje studenata s invaliditetom u plivačka i stolnoteniska natjecanja Europskih studentskih igara koje će se 2016. održati u Zagrebu i Rijeci.

Lipanj - Medalje na prvenstvima u para-taekwondou, atletici i kuglanju – na 5. Svjetskom para-taekwondo prvenstvu za osobe s invaliditetom hrvatski reprezentativci Luka Baković, član TK Galeb, i Ivan Mikulić, član TK Stkwan, osvojili su u svojim kategorijama zlatno i srebrno odličje. To je povijesni rezultat i prva hrvatska zlatna medalja u ovom sportu. Na europskom atletskom prvenstvu za osobe s intelektualnim teškoćama Mikela Ristoski osvojila je zlato s novim svjetskim rekordom u troskoku (11,70 m) i srebro na 100 metara dok je Zoran Talić uz srebro u skoku u dalj postavio i novi svjetski rekord u skoku u vis (207 cm). Petra Deša, Evica Šerfez i Ruža Markešić, članice hrvatske kuglačke reprezentacije, osvojile su zlato na 15. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne te još niz medalja u mješovitim parovima i pojedinačnoj konkurenciji.

Srpanj - Bronca u Suhlu, zlato Zürichu - hrvatski strijelac i član zadarskog kluba Sv. Donat Ivica Bratanović osvojio je na IPC svjetskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom u njemačkom Suhlu brončano odličje u disciplini R9 zračna puška. Na Allianz Sports igrama u Zürichu, Josip Slivar bio je najbolji u bacanju kugle. Allianz Sports igre prvi su put održane u Berlinu 1990. godine, gdje je sudjelovalo 9 zemalja u 11 disciplina. Ove se godine na igrama natjecalo više od 1000 sportaša u 33 discipline.

Kolovoz - Europska odličja za plivanje i atletiku – In memoriam Ivan Ivančić - Kristijan Vincetić, član plivačkog kluba Dubrava iz Zagreba, bio je najuspješniji hrvatski predstavnik na IPC Europskom prvenstvu u plivanju za osobe s invaliditetom u nizozemskom Eindhovenu. U disciplini 400 metara slobodno osvojio je srebro s vremenom 4:23.14, što je njegov osobni rekord, a na 100 metara leptir bio je brončani. U Eindhovenu se natjecalo 400 plivačica i plivača iz 40 zemalja. Hrvatske boje branili su još Nataša Sobočan, Marija Horvačić, Kristijan Mamić, Matija Grebenić, Dino Sinovčić, Antun Brzak, Tomi Brajša i Ante Rađa. Nastupili su u 27 disciplina, izborili 16 finala i otplivali ukupno 12 osobnih rekorda.

Na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u velškom Swanseu, hrvatski su atletičari osvojili osam odličja – dva zlata, jedno srebro i pet brončanih. Zlatni su bili Mikela Ristoski (Medulin) i Zoran Talić (Agram Zagreb) u skoku u dalj, srebro u bacanju kugle je osvojio Ivan Katanušić (Agram Zagreb), kojem je pripala i bronca u bacanju diska, a brončana odličja osvojili su još Josip Slivar (Bjelovar) i Mladen Tomić (Agram - Zagreb) u bacanju kugle, Marija Iveković Meštrović (Agram Zagreb) u bacanju diska, te Marija Vidaček (Agram Zagreb) u bacanju koplja.

U kolovozu je preminuo i legendarni atletski trener Ivan Ivančić, koji je odgojio generacije hrvatskih bacača, olimpijaca i paraolimpijaca. I sam je bio vrhunski atletičar. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu i 1976. u Montrealu. Stvorio je olimpijsku i svjetsku pobjednicu Sandru Perković, a na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu bio je trener i bacača kugle Darka Kralja koji je osvojio zlatnu i srebrnu medalju. Ivančićev odlazak veliki je ljudski i atletski gubitak.

Rujan - 50 godina HPO-a i zlatna Sandra Paović - hrvatska paraolimpijska priča započela je davne 1964. godine u Zagrebu kada je 8. rujna utemeljen Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske. Ova godina protekla je u obilježavanju pola stoljeća djelovanja paraolimpijskog sporta. U povodu obljetnice održan je niz događanja i proslava: u Rijeci je odigrana velika humanitarna utakmica između Vatrenih (generacije `98.) i Legendi riječkog sporta; premijerno je prikazan dokumentarni film „Prvih 50“, redatelja Dejana Aćimovića; predstavljena je i knjiga „Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma“, autora Jurice Gizdića i Denisa Lugarića. Hrvatsku je na ovu svečanu obljetnicu posjetio i Sir Philip Craven, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora i tom prilikom poručio: “Samo tako nastavite i ulažite u mlade".

A jedna od trenutačno najvećih zvijezda hrvatskog paraolimpijskog pokreta je Sandra Paović, bivša olimpijka koja se nakon teške prometne nesreće okrenula paraolimpijskom sportu. U 2013. je izborila europski naslov, a 2014. je postala i svjetska prvakinja. To je dosad najveći uspjeh hrvatskog stolnog tenisa osoba s invaliditetom. Njezinom zlato pridružila se i bronca aktualnih europskih prvakinja, para Anđela Mužinić - Helena Dretar Karić. Sjajna najava za Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Listopad - HPO na novoj lokaciji - u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim športskim savezom osoba s invaliditetom, vodstvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora od sada djeluje na novoj adresi - Savska cesta 137. U prostorijama na Savici, u kojima je dosad djelovao Paraolimpijski odbor, nastavit će raditi nacionalni savezi sportova za osobe s invaliditetom. Od ukupno 11 nacionalnih saveza, njih osam koristi taj prostor za planiranja, pripreme, koordinacije i provedbe aktivnosti, kao i za komunikaciju sa sportašima i svim drugim zainteresiranima osobama. Brojevi telefona i email kontakti ostaju nepromijenjeni.

Studeni - Prva medalja za karate, Ćavaru „Franjo Bučar“ za životno djelo - Ivana Bilić je na 1. Svjetskom prvenstvu u karateu za osobe s invaliditetom osvojila Hrvatskoj prvo odličje brončanog sjaja. Prvo svjetsko nadmetanje u karateu za osobe s invaliditetom održalo se u okviru 22. Svjetskog prvenstva u karateu u njemačkom Bremenu.

Anto Ćavar, sportaš, trener i sportski djelatnik, u svojoj je bogatoj sportskoj karijeri bio natjecatelj u odbojci, veslanju, kajaku i rukometu. U odbojci je osim natjecateljske imao i trenersku karijeru te je bio sudac i delegat natjecanja savezne razine i član Izvršnoga odbora Hrvatskoga odbojkaškog saveza. Godine 1995. uključio se u rad Hrvatskoga sportskog saveza invalida, a ove je godine dobio najvišu državnu nagrade za sport „Franjo Bučar“ za životno djelo. Jedna od dobitnica godišnjih nagrada bila je i Sandra Paović.

Prosinac - Oproštaj od 2014. uz sjajne rezultate – posljednji mjesec u godini odlučio je biti finalni podsjetnik na napredak i svjetski status hrvatskog sporta i sportaša s invaliditetom. Splićani Luka Baković i Ivan Mikulić iz turske su se Antalije vratili s dvije europske zlatne medalje u para-taekvondou. Dino Sokolović i Damir Mizdrak sjajno su otvorili novu skijašku sezonu, a aktualna svjetska prvakinja Sandra Paović, nominirana je u kategoriji para stolnotenisačica za prestižnu nagradu „ITTF Star Awards 2014“ za posebna dostignuća u stolnom tenisu.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac