HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Predstavljamo Saveze - Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom

04. svibnja 2017.

Predstavljamo Saveze - Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom

Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom (HSBI) osnovan je 2003. godine i trenutno Ima 11 klubova članica diljem Lijepe naše: u Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Velikoj Gorici, Đakovu, Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu te dva kluba u Zagrebu. O stanju boćanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj porazgovarali smo s predsjednikom Saveza Damirom Jurenom.

Koje su karakteristike vašeg sporta? Koliko kategorija postoji u boćanju za osobe s invaliditetom i kako se određuju?

Boćanje je paraolimpijski sport specifičan po tome što su naši sportaši osobe s najtežim oblicima invaliditeta te se osim šaha, jedino mogu baviti boćanjem. Imamo 52 kategorizirana igrača koji se natječu u Prvenstvu Hrvatske, koji su podijeljeni u 4 kategorije (BC1, BC2, BC3 i BC4) prema stupnjevima oštećenja. Uz ove kategorije postoji i otvorena kategorija u kojoj se rekreativno natječe 50-ak osoba s invaliditetom. Kategorije određuje licencirani kategorizacijski tim po BISFed pravilima, koji je sastavljen od liječnika, fizioterapeuta i treće stručne osobe u boćanju.

Po čemu se razlikujete od drugih sportova i zašto biste preporučili osobama s invaliditetom da se počnu baviti upravo boćanjem?

Definitivno se razlikujemo po tome što mnoge osobe s invaliditetom koje su u invalidskim kolicima ne mogu proći našu kategorizaciju jer su „pre-zdravi“ za naš sport. Tako se svakako preporučujemo osobama koje se ne mogu baviti niti jednim drugim sportom jer i ako su svi naši igrači potpuno ovisni o tuđoj pomoći te imaju osobne asistente, a u dvije kategorije čak ne mogu igrati bez pomoći asistenta, riječ je o ljudima koji su vedrog duha, sportskog srca i vrlo vrijedno treniraju. Boćanje kao sport bismo preporučili svima radi same socijalizacije, druženja, putovanja i još puno pozitivnih stvari.

Koji su najveći sportski uspjesi hrvatskih boćara na koje ste ponosni i s kojima se možete pohvaliti?

Da bismo ostvarili dobre rezultate moramo se kontinuirano pojavljivati na međunarodnoj sceni i podizati rejting naše Reprezentacije.
Do sada smo na nekoliko međunarodnih takmičenja dolazili do četvrtine finala i polufinala te na nekima osvajali i medalje u parovima i pojedinačno.

Kako izgleda svakodnevica u Savezu? Koji su vam najveći izazovi?

Svakodnevica u Savezu nekad izgleda mirno , a ponekad dinamično, ovisno o „datumu“. U danima prije i poslije turnira je burno, također u vrijeme organizacije putovanja i smještaja u inozemstvu. Stvorili smo dobru atmosferu, pokušavamo realizirati sve planirane aktivnosti te koliko je u našoj moći stvoriti najbolje uvijete za naše igrače kako u prvenstvu tako i na međunarodnoj sceni.

Koliko dugo ste na funkciji predsjednika Saveza? Možete li istaknuti na čemu sadašnje vodstvo najviše radi i gdje se vide najveći pomaci?

Tek sam godinu dana na funkciji predsjednika Saveza, sadašnje vodstvo najviše radi na logistici, promociji boćanja, na pomicanju granica, stremimo k Paraolimpijskim igrama i sve svoje i nade i mogućnosti ulažemo u naše reprezentativce. Najveći pomaci se vide u međuljudskim odnosima u Savezu, članice nam kažu da se osjeti pozitivna atmosfera, a to pokazuju i rezultati, a i druženja po završetku ponekih natjecanja.

Koja su natjecanja u narednoj godini koja biste posebno istaknuli – ona međunarodna, ali i ona u organizaciji HSBI-a?

Jako priželjkujemo odlazak na Paraolimpijske igre pa bismo trebali ići na sve turnire da bi se mogli kvalificirati najprije na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. Tako ove godine imamo odlazak na BISFed regional open - Poznan, Poljska; BISFed Američki World open - Kansas City, USA; BISFed Europsko prvenstvo - Povoa, Portugal; European Para Youth Games 2017 i International Germany Cup - Saarbrucken, Njemačka.

Od natjecanja u organizaciji HSBI-a je Prvenstvo Hrvatske u boći koje se odigrava u četiri kola u četiri različita grada, Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske, KUP Hrvatske, također imamo dva turnira mladih - Otvoreno prvenstvo grada Zagreba za mlade i Božićni turnir mladih. Od ove godine uz tradicionalne turnire za rekreativce (VRA Bljesak i Rekreativne igre) imamo i Otvorene rekreativne igre grada Zagreba te Turnir rekreacije u Osijeku. Tu je dakako i Memorijalni turnir “ Marijan Dobrinčić“ koji se odigrava u Velikoj Gorici već tradicionalno početkom prosinca.

Kakva je budućnost boćanja u Hrvatskoj? Očekujete li da ćemo uskoro imati i predstavnika na paraolimpijskim igrama u boćanju za osobe s invaliditetom? Možda već u Tokiju 2020.?

U Hrvatskoj je boćanje najrazvijenije u ovom dijelu Europe, u klubovima se puno radi s mladima, imamo nekoliko jako kvalitetnih igrača u raznim kategorijama koje već sada uključujemo u reprezentaciju.
Budućnost boćanja u Hrvatskoj je svijetla, uz puno rada treninga i odricanja na koje su naši reprezentativci spremni bez i malo lažne skromnosti vidimo se u Tokiju 2020. - zaključio je Juren.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac