HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Preminula Milka Milinković (1955. - 2017.)

12. lipnja 2017.

Preminula Milka Milinković (1955. - 2017.)

U nedjelju, 11. lipnja u 23.50 sati u Rijeci je nakon kratke i teške bolesti iznenada preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković. Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Sanskom Mostu. Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici. Nakon rehabilitacije se zapošljava u bolnici u Kraljevici, gdje će dočekati svoju zasluženu mirovinu. Milka je živjela punim plućima. Bila je neuništiva duha. U sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas, rad i sreću.

Ono što mnogim ljudima bez invaliditeta nije uspjevalo. Milka Milinković bila je najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, vlasnica je 2 zlatne, 2 srebrene i 4 brončane paraolimpijske medalje.

Prošle godine u Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim poslijednjim Paraolimpijskim igrama. Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske paraolimpijske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju. Bila joj je to i posljednja. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je Milka uzela zlato u kugli, pritom postavivši svjetski i paraolimpijski rekord.

Nama ostaje samo uspomena na vječno nasmijanu heroinu koja je govorila: „Nijedna situacija nije toliko teška da se iz nje ne bi moglo izvući nešto lijepo!”

Počivala u miru draga nam Milka.

Hrvatski paraolimpijski odbor

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac