HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Revidirana klasifikacijska pravila: Velike promjene u svijetu plivanja

05. listopada 2017.

Revidirana klasifikacijska pravila: Velike promjene u svijetu plivanja

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC), odnosno njeno plivačko tijelo, Svjetsko paraplivanje (WPS) objavilo je kako će od 1. siječnja 2018. godine na snagu stupiti revidirana klasifikacijska pravila.

Revidirana pravila i propisi rezultat su intenzivnog rada WPS-a i preporuka klasifikacijskih partnera IPC-a, ali i povratnih informacija paraolimpijskih plivača.

Paraplivanje, kao i svi parasportovi, se vrlo brzo razvija, a s njim i znanje o tehničkim aspektima sporta. To je rezultiralo promjenom procedure klasifikacije, čineći test u vodi objektivnijim i pouzdanijim protokolom ocjenjivanja. Paraplivači s intelektualnim oštećenjima također će imati koristi zbog novih, preciznijih testova kognitivnih sposobnosti.

Obzirom na promjene pravila i propisa, svi paraplivači s tjelesnim ili intelektualnim oštećenjima ponovno će morati na reklasifikacije te će biti dodani na liste za klasifikacijske preglede počevši od 1. siječnja 2018. godine.

Ana Sršen, naša bivša plivačka paraolimpijka i sadašnja predsjednica Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom, slaže se s ovim promjenama:

„Enormni razvoj paraplivanja s jedne strane i nove znanstvene spoznaje doveli su do potrebe za sveobuhvatnim promjenama u klasifikacji koju smo dugo očekivali. Vjerujem da će nova klasifikacija biti objektivnija i smanjiti pojavu odustajanja od plivanja jer pojedini plivači gube motivaciju za natjecanje jer su u skupini u kojoj ih klasifikacija limitira.”

WPS će u studenom održati seminare kako bi klasifikatori bili upoznati s promjenama prije 2018. godine.

Izvor: HPO

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac