HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Saznajte sve o para atletici

26. travnja 2018.

Saznajte sve o para atletici

Želite li vidjeti sportaša s invaliditetom kako trči 100 metara u 10 sekundi, diviti se skakaču s jednom nogom koji preskoči 2 metra ili bacaču koji baca disk 50 metara – natjecanja paraolimpijske atletike pravi su izbor. Sportaši se natječu prema svojoj klasifikaciji u svakoj disciplini. Neki se natječu u invalidskim kolicima, neki s protezama, dok slabovidni primaju upute od vodiča.

Atletika je dio Paraolimpijskih igara od 1960. godine i još uvijek privlači najveći broj gledatelja. Sport nudi širok raspon natjecanja i događaja te je otvoren za muške i ženske sportaše u svim kategorijama. Jedan od zanimljivih aspekata je uporaba raznih invalidskih pomagala koja su adekvatno prilagođena za svaki sport.

Sportska oprema

Invalidska kolica smatraju se sportskom opremom. Kolica sportaša izuzetno su lagana, a njihove dimenzije i značajke posebno su definirane u pravilniku Svjetske para atletike.

Proteze za tijelo posebno su dizajnirane da izdrže visoke zahtjeve sportskog natjecanja. Pravila IPC-a zahtijevaju korištenje proteza nogu u natjecanjima na stazi; međutim, upotreba proteza u terenskim događajima nije obavezna.

Trkači s oštećenjem vida natječu se uz pomoć asistenta vodiča koji je povezan s natjecateljem pomoću vezice kako bi ga usmjerio prilikom natjecanja. Često se koriste i akustični uređaji kojima se označava trenutak skoka, smjer bacanja sportskih rekvizita i slično.

Prvo natjecanje za atletičare održano je 1952. godine u Stoke Mandevilleu za sportaše s oštećenjem kralježnice. Atletika je jedan od osam sportova koji nalazi u programu Paraolimpijskih igara od samih početaka paraolimpijskog pokreta (Rim, Italija, 1960. godine), a tijekom sljedećih 20 godina u sport su se uključivali sportaši s drugim vrstama invaliditeta (npr. slijepi).

Danas se paraolimpijska atletika prakticira u preko 120 zemalja što ga čini najraširenijim paraolimpijskim sportom. Među najboljim sportašima svijeta su i hrvatski atletičari koji su Hrvatskoj donijeli čak 13 paraolimpijskih medalja.

Izvor: IPC

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac