HPO
početna
novosti
dogadanja
o nama
baza podataka
sportovi
međunarodna natjecanja
galerija
linkovi
press centar
kontakti
RegOnline
  Pronađi nas: Facebook Twitter
 
Newsletter
 
novosti
veći normal manji
 
 
 
Izbornik Goran Leko: «U Poreču se nadamo borbi za prvo mjesto u skupini s Poljacima»

03. rujna 2017.

Izbornik Goran Leko: «U Poreču se nadamo borbi za prvo mjesto u skupini s Poljacima»

Za manje od dva mjeseca naša muška i ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci krenut će u borbu za medalje na Europskom prvenstvu u Poreču. Naša muška reprezentacija, pod vodstvom izbornika Gorana Leke nada se prvom mjestu u teškoj grupi s reprezentacijama Poljske i Italije. O stanju u muškoj reprezentaciji, odrađenim pripremama i planovima za budućnost, ali i sjedećoj odbojci u Hrvatskoj porazgovarali smo s izbornikom reprezentacije Goranom Lekom.

Europsko prvenstvo sve je bliže, kako teku pripreme i koliko često se uspijevate okupiti u punom broju?

Svi izbornici unatrag 7-8 godina su imali određene probleme sa odazivom i okupljanjima reprezentativaca, ali su svjesno stupali na svoje funkcije poznajući dobre i loše strane sjedeće odbojke u Hrvatskoj. Slično se događalo i u mojem jedno i pol godišnjem mandatu, unatoč svim pokušajima, iako je bitno naglasiti da smo uspjeli vratiti u momčad neke igrače koji nisu sudjelovali na posljednjim natjecanjima. Posljednje petodnevne pripreme u Daruvaru krajem kolovoza smo odradili sa 11 igrača, a dvojica su bila opravdano odsutna zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i neodgodivih poslovnih obveza.

Jeste li uplanirali turnire i utakmice prije Europskog prvenstva u Poreču kako bi se dosegnula željena natjecateljska forma naših igrača?

Bez visoke razine treniranosti nema niti mogućnosti dostizanja željene forme. Iznimno je važan rad u klubovima koji daju potencijalne reprezentativce te zajednička okupljanja na kojima se uigravaju različite taktičke varijante, ali i stvara dobro ozračje u momčadi. Ništa ne može zamijeniti odigravanje jakih utakmica pa ćemo sudjelovati na dva turnira, početkom rujna u Lukavcu (BIH) i krajem listopada u Zagrebu, a između njih su planirane vikend pripreme na kojima ćemo odigrati još dvije jake utakmice. U Poreč putujemo 4 dana prije prve utakmice protiv Talijana pa ćemo i u tom periodu organizirati dvije trening – utakmice.

Što Europsko prvenstvo znači za razvoj hrvatske muške reprezentacije u sjedećoj odbojci?

Svaka velika športska manifestacija u Hrvatskoj daje velike mogućnosti u području športa, ali i šire. Ovo natjecanje, uz kvalitetnu medijsku popraćenost i dobru organizaciju, može dati značajan doprinos popularizaciji sjedeće odbojke i njezinom razvoju. Ukoliko obje reprezentacije, muška i ženska, ostvare rezultatski iskorak u odnosu na nekoliko prethodnih europskih prvenstava te uspijemo afirmirati pokojeg mladog igrača i igračicu smatram da će cilj biti ispunjen u potpunosti.

Koji su najveći uspjesi i rezultati naše muške reprezentacije? I što od naših dečkiju možemo očekivati u Poreču?

Najveći uspjesi muške reprezentacije su 4. mjesto na EP 2005. godine, 7. mjesto na SP 2006. godine, ali bih izdvojio i 9. mjesto na SP u SAD-u 2010. godine na kojem su nastupile 23 reprezentacije. Posljednja dva europska prvenstva naša reprezentacija je osvojila sedmo i osmo mjesto, a na svjetskoj rang listi 6 europskih reprezentacija se nalazi ispred Hrvatske. U Poreču se nadamo borbi za prvo mjesto u skupini sa Poljacima, a nakon toga vjerujem da ćemo pružiti svoj maksimum u četvrtfinalnoj utakmici.

Može li se od sjedeće odbojke živjeti u Hrvatskoj? Kakva je situacija s našim najboljim igračima – imaju li angažman u klubovima?

U većem dijelu europskih zemalja, koliko mi je poznato, sjedeća odbojka se igra amaterski, ali postoje i zemlje u kojima igrači imaju profesionalne ugovore i, navodno, prilično dobro žive od sjedeće odbojke. Postoje i države koje izdašno nagrađuju uspjehe svojih momčadi, ali i one koje stipendiraju igrače, omogućavaju im adekvatno obrazovanje i pronalaze kvalitetne poslove. U Hrvatskoj se financijski pomaže iznimno malom broju igrača, lošijeg materijalnog statusa, u smislu subvencioniranja prijevoza prilikom dolaska na treninge, a bilo je i pokušaja stipendiranja mladih igrača.

« »
« povratak
 

Zaklada Paraolimpijac