Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
10.10.2019. | općenito

Anđela Mužinić i Damir Martin sudjelovali na Toyota talku

Paraolimpijka Anđela Mužinić i olimpijac Damir Martin posjetili su Sport Fest - najveći sajam sporta u Poreču. Pritom su, protekle subote sudjelovali na inspirativnom Toyota Talku na temu ''Priče o dostizanju nemogućega''. Tema o dostizanju nemogućega je inspiracija za svakoga od nas, a Damir i Anđela su s prisutnima podijelili nekoliko priča iz svojih života, poveli su nas na put od početaka do ostvarenja vrhunskih rezultata na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Između velikih prvaka nema razlike i svakom sportašu jednako je težak put do trona. Naporni treninzi i ozljede koje nazivaju ''najopasnijim sparing partnerom'' svakodnevica su za svakoga sportaša. Damir i Anđela su složni oko toga da je svakodnevna upornost i naporan rad ključ njihova uspjeha te su podijelili s nama i činjenicu da uživaju u treninzima i ''putovanju prema cilju'' više nego u ostvarenju konačnog rezultata.

Anđela je nakon ozljede zbog koje je završila u kolicima, u počecima bavljenja stolnim tenisom trenirala jednom tjedno, zatim je intenzitet treninga porastao na tri puta tjedno što je do tada bilo nezamislivo ostvarenje za osobu u kolicima. Treninzi tri puta tjedno uz trenera bili su više nego li je do tada mogla sanjati. Nakon odlične sezone 2011. uslijedio je intenzivan rad, preseljenje u novi grad i novi izazov s kojim se morala suočiti radi odvajanja od obitelji. Danas Anđela trenira i do tri puta dnevno te je uz nju tim trenera i fizioterapeuta, bez kojih kaže izvrsnih rezultata ne bi bilo, a jednako kao fizička priprema važna je i mentalna pripremljenost sportaša.

Damirova odličja, a posebno olimpijsko srebro iz Rija rezultat su svakodnevnih napora i rada cijelog tima sportaša i trenera:

''Veslanje je iznimno naporan sport; to nije kontaktni, timski sport; ja ne mogu s nekom 'fintom' preveslati suparnika. To je borba mene samog. U maksimalnom naporu već nakon prve minute utrke, otkucaji srca porastu preko 180, svi mišići se grče i cijelo tijelo se bori protiv boli, a znaš da imaš još oko 5 minuta do kraja utrke. U takvom stanju potrebno je nastaviti dalje i boriti se protiv boli, ne odustati… svakim zaveslajem treba nastojati biti što bolji, svjestan da osim izvrsne fizičke spreme, nema drugih trikova koji mogu pomoći do osvajanja medalje.''

MOBILNOST

Anđela i Damir imaju velike ciljeve za Tokio 2020. Fokusirani su na svoj rad i svakodnevne obaveze. Damir Martin istaknuo je da je posebno sretan što se Toyota pobrinula za dobru povezanost i mobilnost ističući da će po prvi puta u Tokiju staza biti veoma blizu Olimpijskog sela pa neće gubiti sate na trransport, kao što je bio slučaj u Riju gdje je transport do staze trajao više od jednog sata.

Što mobilnost predstavlja i koliko je važan njen utjecaj na svakodnevni život najbolje možemo vidjeti na Anđelinu primjeru jer je za nju mobilnost u pravom smislu riječi ''sloboda!''. Od 18. godine, kada je položila vozački ispit, mobilnost joj je omogućila više samopouzdanja i osigurala slobodu kretanja i neovisnost. Od tada pa do danas, svakodnevna vožnja joj je od velike važnosti, tome naravno doprinosi i povećanje svijesti u društvu o potrebama osoba s invaliditetom te prostorne adaptacije.

DODATNE INFORMACIJE O TOYOTINOM OLIMPIJSKOM I PARAOLIMPIJSKOM PARTNERSTVU

Toyota je 2015. godine postala službeni globalni partner za mobilnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO); suradnja je ostvarena za razdoblje od 2017. do 2024., što uključuje ZOI i ZPOI u Pjongčangu 2018. i Pekingu 2022. te OI i POI u Tokiju 2020. i Parizu 2024. Toyota je i lokalni partner Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom paraolimpijskom odboru.

Toyota vjeruje da mobilnost znači više od automobila; to je način savladavanja prepreka i ostvarivanja snova koji je utkan u Toyotinu korporativnu inicijativu "START YOUR IMPOSSIBLE" ("Započni svoje nemoguće") te je temelj za transformaciju od proizvođača automobila u tvrtku za mobilnost. Kada se slobodno krećete, sve je moguće.

Izvor: Toyota Hrvatska

Ostale novosti Sve novosti