Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
07.10.2020. | streljaštvo

Demostracija streljaštva za slijepe i slabovidne

Danas je Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom na streljani Streljačkog kluba "Invalida rada Grada Zagreba" na Kustošiji prezentiran je novi uređaj za navođenje nišanjenja u novoj disciplini - zračna puška za slijepe i slabovidne osobe.

Mario Sačer predsjednik HSSOI naglasio je: Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom je kupio novi uređaj "VIASS Pro" austrijskog proizvođača koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava još jedan sport, a to je streljaštvo. Uređaj zvučnim signalom slijepog ili slabovidnog strijelca navodi na metu. Uređaj se prvi puta pojavio krajem 2017. godine i od tada se organiziraju svjetska i europska prvenstva te Svjetski kupovi za slijepe i slabovidne osobe. Zasigurno će ova disciplina u doglednom vremenu svoje mjesto pronaći na Paraolimpijskim igrama" ističe Sačer te dodaje: "Za Savez ovaj uređaj znači još jedan korak više u integraciji slijepih i slabovidnih u hrvatskoj kako bi se bavili streljaštvom. Mi želimo pokazati da u hrvatskoj disciplina stojeći i ležeći stav - 10m za slijepe i slabovidne osobe ima veliki potencijal, a da je doista tako ukazuje nam činjenica da se u samo nekoliko tjedana u Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom prijavilo njih pedeset-tak iz cijele hrvatske" Zaključio je predsjednik Saveza Mario Sačer.

Duško Petrović, hrvatski branitelj govori o svojim iskustvima: "Kada sam zauzeo stav za gađanje i uzeo pušku u ruku usmjerivši je prema meti sve ono što sam imao u viziji od prije kada sam vidio nestalo je. Taj trenutak smo bili puška, meta i ja navođeni zvukom prema središtu mete. Nišaneći zvukom dolazio sam blizu cilja i kada sam mislio da sam u centru povukao sam okidač i metak je pogodio cilj. 8,6 bio je pogodak. U tom trenutku ushićenje i adrenalin je narastao do te granice da se to ne može opisati riječima. I tako metak po metak pogađao sam cilj, iako nisam pogodio desetku idućim treninzima nadam se da će biti i ona", zaključio je Petrović.

Više informacija potražite na mrežnim stranicama Saveza www.hssoinv.hr

Ostale novosti Sve novosti