Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
26.06.2019. | općenito

Europske igre mladih, Finska 2019: Hrvatska s 20 natjecatelja

U organizaciji Europskog paraolimpijskog odbora od 25. do 30. lipnja 2019. u finskom paraolimpijskom trening centru Pajulahti održavaju se 4. Europske igre mladih sportaša s invaliditetom.

Ovogodišnje Igre najveće su do sada i okupile su više od 400 sportaša i više od 200 članova timova iz 23 nacije.

Hrvatska delegacija predstaviti će se s 20 natjecateljki I natjecatelja u boćanju, plivanju, stolnom tenisu, atletici i judu.

Stalni razvoj Igara nas u Europskom paraolimpijskom odboru i mene kao predsjednika čini vrlo ponosnima jer dokazuje ispravnost i značaj naše vizije razvoja sporta za mlade s invaliditetom, istaknuo je Ratko Kovačić, predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora te predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Posebno sam sretan što će na ovim igrama nastupiti više od 400 sportaša i više od 200 članova timova iz 23 europske nacije što znači da će ove igre u Finskoj biti najveće do sada", zaključio je Kovačić.

Katarina Strunjak nastupit će u boćanju, a o svom nastupu ima vrlo pozitivna predviđanja.

Ovo mi nije prvi nastup na Europskim igrama mladih s invaliditetom. Prvi put nastupila sam 2017. godine, na Igrama održanim u Genovi, gdje sam osvojila broncu u pojedinačnom dijelu natjecanja. S obzirom da je konkurencija u mojoj kategoriji (BC4) vrlo jaka, odlazak na Europske igre mladih sportaša s invaliditetom velika je prilika za stjecanje novih iskustava. Međunarodna natjecanja posebna su u odnosu na domaća prvenstva i turnire, baš po tome što nikad ne znamo kakav nas protivnik čeka, kako igra i kakva mu je taktika, zbog čega moramo biti spremni i utrenirani za različite stilove igre, izjavila je Katarina Strunjak.

Europske igre mladih su velika prilika kako bismo se upravo mi mladi sportaši s invaliditetom dokazali, doveli svoju igru na višu razinu te nadajmo se, donijeli poneko odličje Hrvatskoj. Uz to, putovanje, razmjena iskustava s reprezentativnim kolegama, kao i velik broj sudionika prilika su za stjecanje novih prijateljstava i druženje, koje je neizostavan dio odlaska na ovakvo natjecanje, istaknula je Katarina Strunjak.


Katarina je redovna studentica druge godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom na težinu studija i brojne fakultetske obveze, trenira pet puta tjedno uz obvezne fizikalne terapije. Raspored joj je uistinu uvijek ispunjen i vrlo često isplaniran tjednima unaprijed.

Izazovno je uskladiti sve obveze, redovito polagati ispite i pokušati se ostvariti u drugim aspektima života, no zasad mi uspijeva. Treninzi su mi svojevrsni bijeg od svakodnevnih obveza i ono čime se volim opustiti. Dakako, iako jako volim sport kojim se bavim, studij mi je ipak na prvom mjestu. Stoga, sa sobom u Finsku nosim knjige i skripte, jer me dva dana po povratku očekuje ispit, kojim ću, nadam se, steći uvjet za redoviti upis treće godine najesen, zaključila je na kraju Katarina Strunjak.

Igre u u finskom Pajulahti će biti spektakl Paraolimpijskog sporta na kojima će nastupiti najbolji europski mladi sportaši s invaliditetom starosti od 13 do 23 godine. Oni će se natjecati u atletici, boćanju, goalbalu, judu, plivanju, stolnom tenisu, košarci u invalidskim kolicima i Showdownu kao demonstracijskom sportu.

Podsjetimo da je 2015. naš Varaždin bio domaćin Europskih igara mladih.

Izvor: HPO

Rezultati i prijenos
Ostale novosti Sve novosti