Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
20.08.2019. | atletika

Luka Bukša: Tko nešto želi, nađe način

Luka Bukša je svjetski juniorski prvak u kugli, viceprvak u disku i brončani u koplju. U razgovoru nas je oduševio skromnošću i jednostavnošću. Pročitajte u tekstu ispod što Luka kaže o usklađivanju škole i sporta, podršci roditelja i planovima za budućnost. Kako bi Luka rekao: "Tko nešto želi, nađe način."

Koliko ti je teško uskladiti školske obaveze s obzirom na to da treniraš u AKOS Spektar iz Pule, a ti inače živiš u Rijeci?

Treninge odrađujem na stadionu Kantrida u Rijeci iako sam član kluba AKOS Spektar iz Pule. Usprkos činjenici da ne trebam putovati do Pule, smatram da nije lako usklađivati treninge i školske obaveze. No, kako poznata uzrečica kaže: Tko nešto želi, nađe način.

Zbog operacije živaca prestao si trenirati plivanje i napravio tranziciju prema atletici. Koje su razlike između ta dva sporta?

Tranzicija nije bila nimalo jednostavna. Razlike su velike. Godinama sam trenirao plivanje i taj sport mi je prirastao srcu, ali sam se naposljetku silom prilika počeo baviti drugim sportom. Na početku sam mislio da mi se atletika neće svidjeti. Međutim, to se kasnije sve promijenilo. Sada mi je baš drago što je odluka pala na atletiku.

S kakvim očekivanjima si otišao na Svjetsko paraatletsko juniorsko prvenstvo u Nottwilu i kakav je osjećaj nakon osvajanja tri medalje?

Nisam imao puno očekivanja za juniorsko SP u Nottwilu. Mislio sam da ću zauzeti četvrto ili peto mjesto, iako sam potajno u sebi priželjkivao poneku brončanu medalju. U konačnici, iznenadio sam sebe kad sam ostvario tako sjajne rezultate. Kasnije sam shvatio da se ne treba pouzdati u nadu i sreću. Zapravo, treba se koncentrirati na sebe, treninge i trenere koji su me i doveli do tih medalja. Osjećaj je odličan i mislim da je ovo tek početak mojeg puta u paraatletici.

U švicarskom Nottwilu osvojio si tri medalje na Svjetskom paraatletskom juniorskom prvenstvu. Sve redom bacačke discipline. Disk, koplje i kugla. Koje su razlike između navedenih sprava? Za koju ti je trebalo najviše vremena da ju tehnički savladaš? Koja ti je najdraža disciplina?

Sve tri bacačke discipline su različite i svako ih drugačije percipira. Smatram da nitko ne može u potpunosti savladati neku spravu, pa tako nisam ni ja uspio u ovom kratkom vremenskom periodu. Treba mi još puno rada i truda da dođem do takvog postignuća. Najviše volim disk jer mi najbolje leži i sjajno se osjećam s njim u ruci

Je li bila prisutna trema na nastupu na Svjetskom paraatletskom juniorskom prvenstvu u Nottwilu?

Naravno. Ipak je to veliko natjecanje, nema svatko priliku predstavljati svoju zemlju i ostvariti ovakvo postignuće.

Tko ti je najveća podrška u životu?

Moji roditelji i sestra Alba su mi najveća podrška. Naravno tu moram spomenuti moje prijatelje i ostatak rodbine koja me uvijek podupire u mojim nastupima i uspjesima. Trenerica Katja ima izuzetno veliku ulogu jer me motivira i trenira da budem bolji kao natjecatelj, ali i osoba.

Osim roditelja, pretpostavka je da važnu ulogu u tvojem razvoju ima i trenerica Katja?

Tako je. Trenerica Katja ima izuzetno veliku ulogu jer me motivira i trenira da budem bolji kao natjecatelj, ali i osoba.

Vežu li se tvoji planovi samo uz sportsku stranu priče ili gledaš na još nešto više?

Imam zaista puno planova za budućnost, ali ipak moram naglasiti da su trenutno atletika i škola u prvom planu. Za ostale stvari u životu imam još vremena.

Izvor: HPO

Foto: Luc Percival/HASOSI

Ostale novosti Sve novosti