Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
17.03.2023. | općenito

Školski rendezvous s Paraolimpijcima

ZAGREB - Gostovanjem osvajača srebrnog odličja u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine Ivana Katanušića, u zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog počeo je projekt "Školski rendezvous s Paraolimpijcima."

Ususret nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) organizira projekt "Školski rendezvous s paraolimpijcima" s ciljem podizanja prepoznatljivosti paraolimpijskog pokreta i promjene svijesti o paraolimpijcima, motivacije djece na uključenje u parasport, te djeci s teškoćama u razvoju ponuditi mogućnost bavljenja sportom.

Projekt će se provoditi u razdoblju između ožujka 2023. i prosinca 2024. godine u 100 srednjih škola u 11 hrvatskih gradova, a prvo druženje paraolimpijaca i srednjoškolaca održano je u zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog (na lokaciji 1. gimnazije).

"Bilo mi je zadovoljstvo, volim govoriti pred klincima jer su iskreni i jako dobro vidiš njihovu emociju. Ako svojim primjerom pomognem barem jednoj osobi ja sam zadovoljan," kazao je Katanušić, koji je gostovao na prvom "rendezvousu".

Jedan od najboljih hrvatskih paraatletičara dobro se snašao u ulozi govornika. Govorio je o motivaciji, treninzima i odricanjima, svojim srednjoškolskim danima i kako se nosio s invaliditetom. Duhovitim upadicama nasmijao je srednjoškolce, ali i spremno odgovarao na njihova pitanja.

"Poučeni iskustvom projekta Paraolimpijski školski dan u sklopu kojeg je HPO kroz šest godina okupio preko 60.000 osnovnoškolaca, uvjereni smo kako ćemo do Pariza 2024. uspjeti okupiti 10.000 srednjoškolaca i promijeniti percepciju kod nekoliko desetina tisuća mladih te ih upoznati s mogućnostima bavljenja parasportom," kazala je voditeljica projekta Ana Barčot.

"Promjena percepcije i informiranost iznimno je bitna kako djeca s teškoćama u razvoju ne bi bila suočena s osudama i stigmatizirana te se lakše uključila u parasportove što je velik korak ka izgradnji inkluzivnijeg društva," dodala je.

Ravnatelj gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski je istaknuo kako su sport i rekreacija važni za bilo kojeg čovjeka, a posebno za osobe s invaliditetom.

"Ovo je hvale vrijedan projekt u kojem se promiču vrijednosti paraolimpijskog sporta. Mi i sami imamo učenike koji se bave sportom, te koji imaju zdravstvenih poteškoća. Razumijemo koliko su sport i rekreacija važni za bilo kojeg čovjeka, a posebno za osobe s invaliditetom. Jedna od potpora koje škola kao obrazovna instituacija može napraviti je da se učenike o tome malo više osvijesti," kazao je.

Događaju su uz glavnog tajnika HPO-a, Ticijana Komparića te Dade Katunara - člana Izvršnog odbora HPO-a, nazočili i predstavnici sponzora KONČAR-a i JANAF-a koji su glavni partneri u ovom projektu.

Svoj osvrt na projekt dao je i glavni tajnik HPO-a, Ticijan Komparić.

"Planiranje ovog projekta je započelo još krajem 2022. i drago mi je što smo upravo danas pokrenuli cijelu priču. Poticanje izgradnje inkluzivnijeg društva u kojem svako dijete s teškoćama u razvoju može konzumirati svoje pravo na bavljenje sportom u srži je našeg djelovanja. U tom pogledu naši paraolimpijci i paraolimpijke imaju značajnu ulogu u promociji paraolimpijskog pokreta i svih načela kojima se vodimo u našem svakodnevnom radu. Vjerujemo kako njihove priče mogu biti velik velik poticaj i inspiracija mladim naraštajima ukazujući kako sport ima snagu mijenjati njihove živote i društvo na bolje," kazao je Komparić.

Foto: Damir Senčar, HINA

Ostale novosti Sve novosti