Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
22.01.2021. | općenito

Tražimo praolimpijca desetljeća - Branimir Budetić

  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća do 28. siječnja

Kako bismo izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, pozivaju javnost da glasom na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta.

U ovom tekstu predstavljamo Branimira Budetića, jednog od najuspješniji hrvatskih paraolimpijaca s dvije osvojene paraolimpijske medalje u bacanju koplja.

Branimir Budetić: "Vidjevši majčin osmijeh i suze, osjećao sam da sam postigao sve u životu”

Branimir Budetić jedan je od najuspješnijih hrvatskih paraolimpijaca u povijesti, koji je većinu svojih uspjeha postigao upravo u prošlom desetljeću. Svoju nominaciju za izbor paraolimpijca desetljeća osigurao je osvajanjem brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. u bacanju koplja. Uz to, u proteklih deset godina Branimir je bio svjetski (2015.) i europski (2016.) prvak, te se može pohvaliti i osvajanjem svjetskih medalja u bacanju diska (srebro 2013.) i petoboju (srebro 2011.).

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti svjetsko srebro 2013. i europsku broncu 2012. u bacanju koplja. Ovo desetljeće će pamtiti i po dvostrukom rušenju svjetskog rekorda, kao i priznanju za najboljeg sportaša po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora 2013. i 2015. godine.

U sportskoj karijeri, na njega su najveći dojam ostavile prve Paraolimpijske igre 2008. u Pekingu kada je osvojio svoju prvu paraolimpijsku medalju: "Najbolji trenutak u mojoj sportskoj karijeri je, saznavši da sam na postolju, preskakanje ograde i odlazak majci u zagrljaj. U tom trenutku, vidjevši majčin osmijeh i suze radosnice, osjećao sam da sam postigao sve u životu".

No, Branimir nije oduvijek u atletici. Prije nego što je počeo gubiti vid, bavio se rukometom koji je Branimirova ljubav iz djetinjstva. S treniranjem nije mogao nastaviti zbog bolesti, pa je započeo s atletskom karijerom. Prva disciplina kojom se bavio bila je višeboj, ali se s vremenom specijalizirao za bacanje koplja jer je ta je disciplina bila najsličnija rukometu.

"Da imam zdrave oči, vratio bih se u rukomet. Rukomet je moja prva ljubav. Koplje sam i izabrao jer su treninzi zanimljiviji od drugih bacačkih disciplina, a ujedno najsličniji rukometu" - zaključio je Branimir.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas za paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., a pobjednik ili pobjednica bit će objavljeni 4. veljače. Na mrežnim stranicama Allianza osim glasanja za paraolimpijce, možete pronaći i više informacije o pojedinačnim rezultatima svih jedanaest nominiranih sportaša i sportašica, koji su u proteklih deset godina, osim 13 paraolimpijskih medalja u Hrvatsku donijeli i 21 medalju sa svjetskih i 26 medalja s europskih prvenstava.

Ostale novosti Sve novosti