Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
21.12.2018. | općenito

Kako hrvatski paraolimpijci provode Božić

Nakon godine ispunjene sportskim natjecanjima, prosinac je vrijeme kada naši sportaši imaju priliku uživajti u blagdanskom okruženju prijatelja i obitelji. Kako provode Božić i što ih motivira za daljni rad saznajte u tekstu.

Hrvatski sportaši s invaliditetom većinu godine naporno treniraju i pripremaju se za brojna međunarodna i domaća natjecanja, a prosinac je vrijeme imaju vremena uživajti u blagdanskom okruženju prijatelja i obitelji. Otkrijte kako neki od najuspješnijih paraolimpijaca provode Božić i što ih inspirira da se motiviraju za daljnji rad.

Anđela Mužinić, osvajačica paraolimpijske medalje u stolnom tenisu, svoj Božić provodi u Splitu - svojem rodnom gradu.

U mojoj obitelji sve je već odavno isplanirano! Do kraja zadnjeg tjedna prije Božića imam treninge, a nakon toga kreće blagdansko razdoblje. Za vikend sam ja zadužena za kolače, a na Badnjak idem na tradicionalnu kavu na rivu sa sestrom i naposljetku svi zajedno kitimo bor, izjavila je Anđela Mužinić.

Svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Berlinu, Matija Sloup, ne propušta ništa od blagdanskih radosti.

Ja živim za blagdane! Sve obožavam - crvene kapice, kuhano vino, lampice, klizanje... Baš jako volim božićno razdoblje i već planiram s frendovima skočiti do Zagreba na Advent. Ovo je vrijeme kada ja punim baterije i super se opustim prije nego što ponovno počnem trenirati, zaključio je Sloup.

Nakon što je ove godine osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u plivanju, Dino Sinovčić spreman je za svoje blagdansko opuštanje.

Idem s prijateljima u vikendicu i tamo provedemo nekoliko dana u smijehu i zafrkanciji. Na Badnjak se vraćam kući gdje mama priprema fantastičnu hranu za Božić i ja se lijepo opuštam i upijam cijelo blagdansko uzbuđenje koje se odvija oko mene, istaknuo je Sinovčić.

Najmlađi hrvatski paraolimpijski predstavnik, Lovro Dokić, svoje blagdane provodi u Zagrebu, okružen obitelji.

Par dana prije Božića, stavljamo na kuću lampice i za to je zadužen muški dio obitelji, a na Badnju večer, svi zajedno kitimo bor i tada se odlično zabavljamo. Nakon toga idemo na večeru s već tradicionalnim menijem - grah, sarma, baklava i skuhana bundeva. Običaj u mojoj obitelji je da se sve na stolu mora probati - barem jednom, istaknuo je Lovro.

Ivan Mikulić hrvatski je predstavnik u para-taekwondou, a nakon naporne godine prepune natjecanja, uživa u svojim tradicionalnim božićnim zadatcima.

Moj najvažniji i praktički jedini zadatak su jaslice. To je moje zaduženje i ja ih radim svake godine. Naravno, nakon toga se sve vrti oko hrane koju spremaju mama i sestra. Ja ne moram ništa nego samo uživati u raspoloženju, zaključio je Mikulić.

Predivno blagdansko raspoloženje nije zaobišlo ni naše paraolimpijce koji napokon mogu uživati u vremenu za sebe i svoju obitelj. Nakon naporne godine, vrijeme je da se odmore, a onda je vrijeme novih treninga i pobjeda koje svakodnevno inspiriraju Hrvatsku.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti