Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
05.12.2012. | općenito

HPO osnovao Zakladu Paraolimpijac

Hrvatski paraolimpijski odbor pokrenuo je Zakladu Paraolimpijac, čija je svrha vrhunskim sportašima s invaliditetom omogućiti poboljšanje njihovih vještina i osigurati materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta

Hrvatski paraolimpijski odbor pokrenuo je Zakladu Paraolimpijac, čija je svrha vrhunskim sportašima sinvaliditetom omogućiti poboljšanje njihovih vještina i osigurati materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta.

U ovom trenutku, na svijetu preko milijardu ljudi tj. 15% populacije živi s nekom vrstom invaliditeta. Time, osobe s invaliditetom čine "najveću manjinu svijeta", koja se i dalje susreće s barijerama u svim aspektima života, pa tako i u sportu. I dok hrvatski Zakon o sportu propisuje da sport mora biti jednako dostupan svima,realnost nažalost izgleda posve drugačije.

S jedne strane sportski objekti još uvijek nisu pristupačni, a ulaganja u bavljenje sportom su u startu znatno veća od onih koja imaju osobe bez invaliditeta. Npr. ukoliko se osoba bez invaliditeta želi baviti košarkom uzme dres, tenisice, plati članarinu u klubu i bavi se košarkom. Osoba s invaliditetom uz te troškove ima i trošak dodatnih sportskih kolica.

No, usprkos tome Hrvatska se u dvadeset godina sudjelovanja na paraolimpijskim igrama ponosi s 14 paraolimpijskih medalja. Velik je to uspjeh za tako malu zemlju u kojoj se svega 2% osoba s invaliditetom bavi sportom. No, za uspjeh su, osim volje, odricanja i truda, potrebna i materijalna sredstva.

Zato je osnovana Zakladu Paraolimpijac, čija je svrha vrhunskim sportašima s invaliditetom omogućiti poboljšanje njihovih vještina i osigurati materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta.

Na jučerašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ministarstvo uprave izdalo je posljednje rješenje o osnivanju Zaklade Paraolimpijac, čime HPO Zakladu doživljava kao svojevrsan poklon svim osobama s invaliditetom. Iako se pravomoćnost još čeka, jučerašnji će dan ujedno biti proglašen i rođendanom Zaklade.

Upravitelj Zaklade, gospodin Ratko Kovačić, izjavio je: "Ponosan sam na naše sportaše, jer svaki dan pomiču vlastite granice i dokazuju da su istinski sportaši, a uz pokretanje Zaklade pružiti ćemo priliku svakom pojedincu da postane dio njihovih nevjerojatnih uspjeha. Svakom donacijom poduprijeti će njihovu hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost."

Mihovil Španja izjavio je: "Percepcija sportaša i osoba s invaliditetom nije zadovoljavajuća - percipira ih se kroz njihov invaliditet. Hrvatski su paraolimpijci znatno pridonijeli promociji Hrvatske u svijetu, ali uspjesi naših paraolimpijaca nisu zadovoljavajuće prikazani u medijima. Igrama u Londonu pokazana je jednakost sportaša s invaliditetom i onih bez invaliditeta, a to je ono čemu svi trebamo težiti. "

"Uz paraolimpijce još bolje razumijemo potrebe naših klijenata uviđajući kako sport pomaže ljudima da se nose s osobnim nedostacima. I dalje ćemo nastojati podržavati kvalitetne p rograme i edukacije koji doprinose povećanju svijesti o poteškoćama s kojima se susreću osobe, odnosno sportaši s invaliditetom. Drago mi je da smo prvi podupirajući član Zaklade i da smo u mogućnosti podržati organizaciju prve donacijske Gala večere.", naglasila je Sonja Miočić Maksić, direktorica Korporativnih komunikacija Allianza.

Promotivne su aktivnosti već počele, pa su u suradnji s Inom u dnevnim listovima pokrenuti oglasi, a na njihovim benzinskim crpkama diljem Hrvatske vidljivi su plakati s Darkom Kraljem i Mihovilom Španjom. Osim toga pod pokroviteljstvom Allianza, Hrvatskog telekoma i Dobrih vina organizirana je i prva donacijska Gala večera, koja će se jučer navečer održala u hotelu Esplanade.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti