Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
08.09.2011. | općenito

Međunarodni paraolimpijski dan u Splitu

SPLIT, 8. rujna 2011. (Hina) - Na splitskoj rivi danas je u predvečernjim satima u nazočnosti istaknutih sportaša i javnih dužnosnika proslavljen Međunarodni paraolimpijski dan u isto vrijeme kada se proslava obilježavala i na Trafalgar Squareu u Londonu godinu dana uoči Paraolimpijskih igara u tom gradu.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt je istaknuo kako je Split grad sportaša te je stoga odabran da skupa s Londonom obilježi Međunarodni paraolimppiski dan. Od splitskih sportaša posebice je spomenuo Gorana Ivaniševića i Blanku Vlašić.

"Paraolimpijske igre u Londonu 2012. godine želimo iskoristiti da promijenimo način na koji svijet gleda na osobe s invaliditetom i ukloniti krive percepcije o njima", kazao je Blunt. Naglasio je kako Velika Britanija organizacijom paraolimpijskih igara 2012. želi potaknuti osobe s invaliditetom na bavljenje sportom što može promijeniti i obogatiti njihov život.

"Tijekom 12 dana paraolimpijskih igara u Londonu natjecat će se 4.200 sportaša u 20 paraolimpijskih sportova", kazao je Blunt.

On je izvjestio da su se na današnjem obilježavanju Međunarodnog paraolimpisjkog dana u Londonu na Trafalgar Squareu ukupili paraolimpijski sportaši iz cijelog svijeta.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs koji je na proslavi na splitskoj rivi bio u svojstvu izaslanika premijerke Jadranke Kosor, je zahvalio hrvatskim paraolimpijcima što diljem svijeta promiču Hrvatsku.

"Danas je i svjetski dan učenja, a osobe s invaliditetom svojim primjerom uče ostale građane Hrvatske kako se voljom, željom i upornošću može postići uspjeh", istaknuo je ministar Fuchs. On je također rekao kako osobe s invaliditetom pomažu "da izgradimo društvo u kojem će drugačiji biti prihvaćen i uvažen".

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je naglasio da su hrvatski sportaši s invaliditetom u zadnjih desetak godina osvojili više od 2.000 medalja na raznim međunarodnim natjecanjima.

"Na europskim i svjetskim prvenstvima osvojili smo 192 medalje, a na praolimpijskim igrama do sada smo osvojili 9 medalja", rekao je Kovačić.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja u Saborui zastupa osobe s invaliditetom, pozvala je da se sredstvima iz državnog proračuna pomogne Hrvatski paraolimpijski odbor kako bi se omogućilo što je uspješnije nastupanje naših sportaša na paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Za vrijeme dvoipolsatnog trajanja programa proslave Međunarodnog paraolimpijskog dana na splitskoj rivi su osobe s invaliditetom igrale sjedeću odbojku i stolni tenis.

Odigrana je i utakmica u sjedećoj odbojci između VIP-uzvanika i splitskih novinara. Za ekipu VIP-uzvanika, koja je i pobjedila, nastupili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, ministar Radovan Fuchs, britanski veleposlanik David Blunt, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, splitska dogradonačelnica Anđelka Visković. Ta utakmica na Rivi je izazvala posebnu pozornost nazočnih koji su se okupili na proslavi Međuarndog paraolipmijskog dana.

Slaven Bilić je novinarima izjavio kako je za Split "velika stvar" što se u njemu skupa s Londonom obilježava Međunarodni paraolimpijski dan.

Tekst: HINA

Foto: Hrvatski paraolimpijski odbor

Ostale novosti Sve novosti