Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
06.04.2018. | općenito

Obilježili smo Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2013. godine proglasila 6. travanj Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Ove godine i naši paraolimpijci - Branimir Budetić, Matija Sloup, Lucija Brešković i Lovro Dokić, pokazali su svoju podršku podizanja svijesti o važnosti sporta za razvoj tolerantnog i pozitivnog društva.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 23. kolovoza 2013. godine proglasila 6. travanj Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Time se obilježava potencijal i doprinos sporta poboljšanju pozitivnih promjena u društvu. U podizanju svijesti o važnosti sporta sudjelovali su i naši mladi paraolimpijci - Branimir Budetić, Matija Sloup, Lovro Dokić i Lucija Brešković.

Današnji dan obilježava se u cijelome svijetu od strane raznih organizacija kako bi se proslavila uloga sporta koju on ima u društvu, od poticanja zdravog stila života pa sve do širenja jednakosti pristupa sportu svim osobama u društvu.

Kako bi se prigodno proslavio 6. travanj, organizacija Peace and Sport tradicionalno organizira #WhiteCard aktivaciju koja naglašava ulogu sporta u razvitku tolerantnijeg i zdravijeg društva. Projekt #WhiteCard omogućuje osobama iz cijeloga svijeta da pokažu svoju podršku za mir kroz fotografiju.

#WhiteCard pokret dobio je ime prema izložbi fotografkinje Maud Bernos. Ideja je inspirirana crvenim kartonom koji signalizira najgori prekršaj koji sportaš može napraviti na natjecanju. U ovom slučaju, bijela boja označava čistoću i mir te se tako koristi kako bi se pokazalo zalaganje za pozitivnost i konstruktivnost koja definira sportove.

#WhiteCard aktivacija zalaže se za mir u svijetu i potiče sve ljude da kroz simboličnu gestu podignu svijest o pružanju prilika onima kojima sport može promijeniti život.

Svi mogu sudjelovati kroz jednostavnu samostalnu ili grupnu fotografiju na kojoj se drži bijela karta, baš kao što radi sudac na sportskom natjecanju. Uz fotografiju se uobičajeno koristi #WhiteCard koji označava dio globalnog pokreta.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti