Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
16.12.2016. | općenito

Paraolimpijski školski dan posjetio osnovnu školu u Slakovcima

Suradnja Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Raiffeisenbank Austria d.d. na projektu Paraolimpijski školski dan uspješno je nastavljena u osnovnoj školi "Slakovci". Učenici ove škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji tako su se po prvi puta kroz razne aktivnosti upoznali s paraolimpijskim sportom i svakodnevicom osoba s invaliditetom.

U osnovnoj školi u Slakovcima održan je Paraolimpijski školski dan za svih 85 učenika. Tako su po prvi puta u ovoj školi učenici kroz razne aktivnosti bili upoznati s paraolimpijskim sportom i svakodnevicom osoba s invaliditetom.

Cilj projekta, koji obilježava svoju šestu godišnjicu od pokretanja, jest promocija paraolimpijskih sportova među učenicima, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija u kojima osobe s invaliditetom više neće biti percipirani kao socijalna skupina

Hrvatski paraolimpijski odbor i Raiffeisenbank Austria d.d. kroz projekt nastavljaju svoje partnerstvo, koje je u prošloj školskoj godini rezultiralo posjetom u 12 osnovnih škola iz 8 hrvatskih županija, te je u program uključeno ukupno 4250 školaraca.

Do kraja godine RBA će nastaviti aktivno sudjelovati u provedbi programa u sklopu kojeg se kroz posebno osmišljene igre, fizičke aktivnosti i sportske prezentacije poznatih paraolimpijaca smanjuje rezerviranost djece prema onima koji su različiti te se razvija njihova tolerancija, empatija i prihvaćanje.

U Slakovcima djeci su svoja iskustva prenijeli proslavljeni hrvatski sportaši s invaliditetom, među kojima je bio i paraolimpijac Mladen Tomić, osvajač 6. mjesta u bacanju kugle na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Riju.

«Paraolimpijski školski dan pruža veliko bogatstvo koje stječem svakim novim prisustvovanjem. Projekt kao što je Paraolimpisjki školski dan pruža priliku da najmlađe educiramo i pokažemo im kako osobe s invaliditetom mogu normalo funkcionirati. Unatoč ograničenim mogućnostima, osobama s invaliditetom ništa nije nemoguće, a pozitivne reakcije djece i nastavnika samo su dokaz kako smo na pravom putu ." - izjavio je Mladen.

U rad s učenicima bilo je uključeno i 5 volontera Raiffeisen banke, dok su djeca imala priliku okušati se u boćanju, sportovima slijepih i slabovidnih (zvučna lopta, pikado), stolnom tenisu i košarci u kolicima.

Voditelj projekta Željko Černić istaknuo je kako je ovo bilo još jedno prekrasno iskustvo i kako se nada da će paraolimpijci uskoro posjetiti još jednu školu u Vukovarsko-srijemskoj županiji:

«Jako ugodna atmosfera je vladala danas u Slakovcima, svi su se maksimalno angažirali - od učenika do nastavnika. Prisustvovali su i volonteri Raiffeisen banke što nam je olakšalo posao, a pokazan je i veliki interes i želja za uključivanjem u slične projekte u županiji. Mala škola, ali veliko srce učenika koji su pokazali zainteresiranost za sport osoba s invaliditetom. Jednostavno su jurili iz učionice u učionicu, kako bi što više vremena proveli u edukaciji o paraolimpijskim sportovima i aktivnostima koja smo im priredili» - izjavio je Željko Černić.

Paraolimpijski školski dan se uspješno provodi već šestu godinu i može se pohvaliti činjenicom da je do sada obuhvatio više od 58 tisuća djece u 129 hrvatskih škola, te da je proteklih godina dobitnik brojnih međunarodnih i nacionalnih priznanja.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti