Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
02.12.2011. | općenito

Paraolimpijski školski dan - zajedno rušimo sve barijere

Na današnji dan u osnovnoj školi "Lovre pl. Matačića" u Zagrebu, održao se Paraolimpijski školski dan* (PŠD) u sklopu kojeg je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora izvijestio o postignućima programa nakon godinu dana provođenja.

Na današnji dan u osnovnoj školi "Lovre pl. Matačića" u Zagrebu, održao se Paraolimpijski školski dan* (PŠD) u sklopu kojeg je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora izvijestio o postignućima programa nakon godinu dana provođenja.

Da je riječ o iznimnom projektu govori i činjenica da je na nedavno održanom međunarodnom susretu markentigaša nacionalnih paraolimpijskih odbora koji se održao u Berlinu, Hrvatska predstavljajući projekt Paraolimpijski školski dan oduševila velike nacije poput Njemačke, Koreje i Brazila. Iako je riječ o nacijama čiji su budžeti daleko veći od hrvatskog (u desecima milijuna eura godišnje), Hrvatska je ponovo dokazala kako je kreativna nacija i ukazala kako je sa vrlo niskim ulaganjima moguće polučiti ogromne rezultate. U tijeku samo godinu dana 30 hrvatskih Paraolimpijaca posjetilo je trideset i osam škola u 9 županija i omogućilo 20.415 djece da iskuse izazove na koje nailaze sportaši s invaliditetom. Prezentirano je 13 sportskih disciplina (sjedeća odbojka, košarka u kolicima, goalball, bacanje diska, bacanje kugle, trčanje slijepih i slabovidnih, plesanje, jahanje, plivanje, stolni tenis, biciklizam, boćanje i judo), a u tijeku je provođenje u naredne 33 škole u 10 županija s ukupnim brojem učenika od 16.845. Time je Hrvatska prva i jedina država na svijetu, zbog čega je HPO ostao zamijećen i zamoljen da pomogne kroz savjete u pokretanju projekta u Njemačkoj i Koreji.

U sklopu današnjeg programa na kojem se djeci ukazalo i na sutrašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, glavni akteri projekta - predsjednik HPO Ratko Kovačić, član Uprave PharmaSa Vedran Čardžić, tvrtke koja je svojim financijskim doprinosom omugućila pokretanje PŠD-a, i zamjenik birtanskog veleposlanika, Chris Hodge obratili su se medijima i izvijestili su o rezultatima projekta i najavili nadolazeće Paraolimpijske igre 2012.

Ratko Kovačić tom je prilikom izjavio: "Cilj nam je da do kraja 2012. kroz program prođe 100.000 djece, a želja nam je da nakon toga, MZOS preuzme program i stavi ga u kurikulum osnovnih škola. Bitno je da novi naraštaji budu upoznati sa sportom osoba s invaliditetom. Na tragu toga, do sada imamo i nekoliko pozitivnih primjera na lokalnoj i županijskoj razini npr. Međimurska županija je izrazila želju da se program provede u sve 32 osnovne škole, a Grad Osijek već je sada PŠD uključio u redovni program osnovnih škola."

Ostvarivanje tog cilja podržava i tvrtka PharmaS koja od svog osnutka njeguje kulturu društveno odgovornog poslovanja. S njihove strane, Paraolimpijski školski dan je prepoznat kao projekt od velike važnosti za cijelo društvo s obzirom na odgojno-edukativne sadržaje usmjerene prema mladim generacijama koje će doprinijeti daljnjem razvoju duha tolerancije i razumijevanja.

„Vrlo smo zadovoljni s rezultatima u ovom projektu, odnosno kvalitetom programa i brojem djece koji su u njemu sudjelovali. Na ovaj način svi zajedno pokazujemo da razvijamo moderno društvo koje brine o međusobnom uvažavanju još od najranije dobi. Želio bih naglasiti kako će PharmaS u sljedećoj godini u još većoj mjeri sudjelovati u ovom projektu i to putem aktivnog uključivanja zaposlenika u programe u školama kao i putem predstavljanja projekta u lokalnoj zajednici. Mlada smo i ambiciozna kompanija i želimo napraviti poslovne iskorake kao i iskorake u društveno odgovornom poslovanju i to putem angažiranja ljudskih resursa u okviru potpore raznim projektima i inicijativama“, rekao je član Uprave PharmaSa Vedran Čardžić.

Nazočnima se kratko obratio i Chris Hodge, zamjenik britanskog veleposlanika u RH i predstavnik zemlje u kojoj se održavaju sljedeće Paraolimpijske igre London 2012, koji je naglasio da britanska Vlada čini napore kako bi ovo bile najpristupačnije Paraolimpijske igre do sada.

Nakon konferencije za medije, djeca su nastavila sa programom, a akteri današnjeg događanja Paraolimpijci, čelnici PharmaSa te zamjenik britanskog veleposlanstva, Chris Hodge, upriličili su im jedinstveni nastup. Stavili su poveze na oči i zaigrali paraolimpijsku disciplinu za slijepe i slabovidne - goalball.

*Cilj programa, koji je pokrenut 29.09.2010 u Velikoj Gorici te koji će trajati do 31.12.2012, je promocija paraolimpijskih sportova među djecom, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija u kojima invalidi više neće biti izolirana socijalna skupina. Tijekom jednog školskog dana Paraolimpijci posjećuju osnovnu školu te djeci, ovisno o starosnoj dobi kroz različite aktivnosti (od sportskih, čitanja bajke, društvenih igara pa do osobnog razgovora) približavaju paraolimpizam. Aktivnosti se provode pod motom “Tko se igra taj se voli” aludirajući na zajedničko uključivanje u aktivnosti, jer kroz igru i sport djeca najbrže zaboravljaju na razlike i uspostavljaju prijateljske odnose s vršnjacima.

HPO
Ostale novosti Sve novosti