Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
15.12.2015. | općenito

Predparaolimpijska godina – godina svjetskih rekorda

Plivanje i atletika velika su uzdanica hrvatskog paraolimpijskog sporta, posebno na najvećim natjecanjima kao što su Paraolimpijske igre. Posljednji rezultati naših sportaša sjajna su najava za ovaj najveći sportski događaj do kojega je preostalo nešto više od osam mjeseci.

Plivanje i atletika velika su uzdanica hrvatskog paraolimpijskog sporta, posebno na najvećim natjecanjima kao što su Paraolimpijske igre. Posljednji rezultati naših sportaša sjajna su najava za ovaj najveći sportski događaj do kojega je preostalo nešto više od osam mjeseci. Trenutačno najuspješniji hrvatski plivač s invaliditetom, Kristijan Vincetić, u jednoj je utrci postavio dva nova svjetska rekorda u kategoriji S9. Na A i B ekipnom Prvenstvu Hrvatske u Rijeci otplivao je 1500 metara s vremenom 17:11.27 i time srušio rekord koji je 2002. s vremenom 18:35.00 postavio Kanađanin Brad Sales. Vincetić je u istoj utrci otplivao najbolje svjetsko vrijeme na prolazu 800 metara s 9:02.17.

Krajem listopada ove godine na IPC Svjetskom prvenstvu u Dohi hrvatski su predstavnici ostvarili još dva svjetska najbolja rezultata u atletici. Branimir Budetić je u bacanju koplja za slabovidne postao svjetski prvak s bačenih 65,72, a Mikela Ristoski je u kategoriji atletičarki s intelektualnim teškoćama u troskoku popravila svjetski rekord na 11,67 metara. Ristoski je time dvaput u dva mjeseca pomicala svjetske granice, budući da je u rujnu na Svjetskim igrama osoba s intelektualnim teškoćama u ekvadorskom Guarandu u troskoku ostvarila duljinu od 11,81m.

Hrvatska trenutačno ima i svjetski rekord u kategoriji T12 koji je Marija Iveković Meštrović postavila 2007. u Sao Paulu s preskočenih 12,11. Iveković je od 2005. i svjetska rekorderka u petoboju kategorije P12 s rezultatom 2877, a prema podacima Međunarodnog paraolimpijskog odbora hrvatska još ima svjetski rekord u ženskom bacanju koplja kategorije F52 koji je 2009. godine u njemačkom Duisburgu s bačenih 13,46 postavila Antonia Balek.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti