Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
07.11.2018. | općenito

Rumunjski princ Radu u posjetu Hrvatskom paraolimpijskom odobru

Princ Radu od Rumunjske u srijedu je s čelnicima Hrvatskog paraolimpijskog obora (HPO) razgovarao o uspostavi bolje suradnju između paraolimpijskih odbora dviju zemalja koje imaju slične probleme u skrbi za sportaše s invaliditetom.

Princ Radu od Rumunjske u srijedu je s čelnicima Hrvatskog paraolimpijskog obora (HPO) razgovarao o uspostavi bolje suradnju između paraolimpijskih odbora dviju zemalja koje imaju slične probleme u skrbi za sportaše s invaliditetom koji u obje zemlje nemaju dovoljno ustanova za treniranje, a javnost nedovoljno poznaje njihovu zajednicu, uspjehe i poteškoće.

Najpopularniji paraolimpijski sportovi u Hrvatskoj su atletika, plivanje, stolni tenis te zimski sportovi. Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić rekao je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima medalje i s ljetnih i sa zimskih Paraolimpijskih igara, no da sportaši i dalje prolaze kroz velike poteškoće kako bi trenirali.

Zimski parolimpijci većinom treniraju izvan Hrvatske, dok se ostali moraju boriti za ustanove u kojima će trenirati, rekao je Kovačić.

Dopredsjednica HPO-a i bivša paraolimpijka Ana Sršen upozorila je na problem plivača s invaliditetom koji uglavnom treniraju u javnim bazenima koje mogu koristiti tri sata u jutarnjim i tri u večernjim satima.

Sršen je navela primjer Dubrovnika gdje ne postoje plivački klubovi za osobe s invaliditetom, no usprkos tome postoje nagrađivani sportaši, poput Mihovila Španje, koji inspiriraju mlade da se više bave sportom.

Situacija u Rumunjskoj je slična i paraolimpijci nemaju gdje trenirati te sami moraju plaćati korištenje sportskih ustanova.

Princ Radu, kao pokrovitelj sporta i paraolimpizma u Rumunjskoj, predložio je da se ministarstva sporta i obrazovanja pobrinu da sportaši s invaliditetom mogu koristiti razne sportske ustanove u većem broju sati, a u većim gradovima, poput Bukurešta i Zagreba, takve ustanove bi se trebale omogućiti u više gradskih čevrti jer je takvim sportašima teže putovati.

Razvijanje sporta za osobe s invaliditetom velik je problem u europskim zemljama. Mnogo je izazova pred nama, od zaposlenja, sporta do školovanja, ali moramo omogućiti našim sportašima da se što bolje bave sportom, rekao je Kovačić koji je i predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora (EPC)

Paraolimpijski pokret razvija se kao nikad do sada. Sve je više u svijesti u srcima ljudi i društva. Smatram kako je u europskim zemljama pozornost prema sportu, natjecanjima i rezultatima osoba s invaliditetom divan primjer solidarnosti i pažnje prema svima onima koji pripadaju toj zajednici, rekao je princ Radu.

Predstojeće predsjedanje Rumunjske Vijećem EU-a 2019. godine princ Radu vidi kao priliku da se pozornost usmjeri prema paraolimpijskom sportu na području cijele Europe te se nada da će HPO učiniti isto.

U paraolimpijskom pokretu razvijena je želja za suradnjom između paraolimpijskih odbora i onih koji su zainteresirani za njihov rad, a taj krug se širi. Jedan od rezultata je to što HPO ima što pokazati i reći te pružiti iskustva, zaključio je Kovačić.

Sršen je rumunjske plivače i princa Radua pozvala na međunarodno natjecanje plivača s invaliditetom koje će se u veljači 2019. održati u Splitu i na kojem se očekuje nastup 90 hrvatskih i 40-ak inozemnih plivača u raznim kategorijama tjelesnih oštećenja.

Izvor: Hina

Ostale novosti Sve novosti