Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
28.08.2018. | atletika

WPA EP Berlin 2018: Vratili se atletičari sa EP u Berlinu sa osam medalja

Hrvatska atletska reprezentacija vratila se u domovinu s Europskog paraatletskog prvenstva u Berlinu na kojemu je osvojila čak osam medalja. Zoran Talić, Matija Soup, Deni Černi, Ivan Katanušić, Miljenko Vučić, Petra Štruklec, Mikela Ristoski i Vladimir Gašpar ponosno su se vratili ovjenčani medaljama.

Hrvatska atletska reprezentacija vratila se u domovinu s Europskog paraatletskog prvenstva u Berlinu na kojemu je osvojila čak osam medalja, pri čemu dva zlata.

Najsjajnija odličja osvojili su Zoran Talić u skoku u dalj s novim rekordom europskih prvenstava od 7,28 m i Matija Sloup u kugli s osobnim rekordom od 9,87 m. Srebrne medalje osvojili su Deni Černi s osobnim rekordom u kugli (10,10 m) i Ivan Katanušić u disku sa svojim najboljim rezultatom sezone (54,92 m), dok su bronce osvojili Miljenko Vučić u kugli (14,20 m), Petra Štruklec u kugli (4,83 m), Mikela Ristoski u skoku u dalj (5,52m) i Vladimir Gašpar u koplju s osobnim rekordom (32,75 m).

Ponosan sam na rezultate koje su ostvarili naši atletičari u Berlinu. Nismo očekivali toliko medalja. U atletici je sve manje disciplina i konkurencija je sve jača tako da nas ove medalje, ali i svi ostali rezultati raduju, izjavio je izbornik Damjan Sedić dodavši kako ga posebno raduje sjajna atmosfera u reprezentaciji.

Izbornik je naglasio kako iduće godine kreće borba za norme za Paraolimpijske igre u Tokiju 2020., a ključno natjecanje bit će Svejtsko prvenstvo u Dubaiju u studenom.

Norme će biti poznate koncem ove godine. Na POI-ju u Rio de Janeiru smo imali 11 atletičara i bilo bi sjajno kada bi ih toliko putovalo u Tokio, dodao je Sedić.

Najbolji rezultat u Berlinu osvojio Zoran Talić koji je po treći put u karijeri osvojio naslov europskog prvaka u skoku u dalj u kategoriji sportaša s intelektualnim poteškoćama, a pritom je skokom od 7,28 metara popravio i dosadašnji vlastiti rekord europskih prvenstava.

Ove sezone sam imao manjih problema s koljenom, ali na vrijeme smo sanirali ozljedu. Dobro smo se pripremili i zlatna medalja je nagrada za sav osvojeni trud, kazao je naš je dvostruki paraolimpijski doprvak koji je borbu za medalju najavio i na SP-u u Dubaiju: Sada slijedi malo odmora, a potom kreću pripreme za SP. I tamo idem po zlato.

Slavio je i Matija Sloup u bacanju kugle za atletičare niskog rasta pobijedivši s osobnim rekordom 9,87 m. Sloup je na posljednjem SP-u u Londonu prošle godine ostao bez odličja za jedan centimetar, no sada mu se sve vratilo.

Presretan sam svojim prvim zlatnim odličjem. Naporno sam radio i trenirao i ovaj rezultat bit će mi dodatan motiv za ispunjenje norme za SP i nastup na paraolimpijskim igrama, istaknuo je Sloup.

Deni Černi je u bacanju kugle osvojio srebro s rezultatom 10.10 m što je njegov novi osobni rekord. Dosadašnji rekord popravio je za 23 cm.

Vrhunski smo se pripremili za ovo natjecanje, a moja velika želja je nastupiti na POI-ju u Tokiju 2020., zaključio je Deni Černi, član OTOS Grubišno Polje.

Drugi je bio i Ivan Katanušić u bacanju diska u konkurenciji atletičara s potkoljenom amputacijom sa svojim najboljim rezultatom sezone od 54,92 m. Katanušić je priželjkivao zlato, ali je na koncu bio zadovoljan i sa srebrom.

Imao sam i rezultat za zlatnu medalju, ali na zagrijavanju. Nažalost, to se ne računa, kazao je Ivan sa smiješkom.

Miljenko Vučić je u konkurenciji slabovidnih bacača kugle osvojio treće mjesto s rezultatom 14,20 m što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Vučiću je ovo drugo odličje s europskih prvenstava nakon što je u lipnju 2016. bio drugi na EP-u u Grossetu.

Moram biti zadovoljan jer sam bacio svoj najbolji rezultat ove sezone, naglasio je Ogulinac Vučić, član Odiseja iz Kutine.

Broncom se okitila i aktualna paraolimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u skoku u dalj Mikela Ristoski. Članica AK za osobe s invaliditetom Medulin već duže vrijeme ima problema s ozljedom pete.

Stisnula sam zube i nisam se željela predati, kazala je Ristoski kojoj je to treća medalja na europskim prvenstvima nakon što je 2016. u talijanskom Grossetu 2016. bila druga, dok je dvije godine ranije u Swanseau bila zlatna.

Treća je bila i mlada Petra Štruklec u bacanju kugle u kategoriji atletičarki niskim rastom. Ovo je njezina prva medalja s međunarodnih natjecanja te joj je ona poticaj za dalje. Petra Šruklec je 17-godišnja učenica srednje tehničke škole Faust Vrančić i članica AKOSI Agram iz Zagreb.

Prvu međunarodnu medalju osvojio je i Vladimir Gašpar u koplju s osobnim rekordom od 32,75 m.

Ovo je moja prva, a nadam se ne i posljednja medalja. Moj san je bio nastupiti za Hrvatsku, a sada kada sam na Europskom prvenstvu osvojio medalju mojoj sreći nema kraja, naglasio je Gašpar čija je medalja i prvo međunarodno odličje za novoosnovani AKOSI Fortius iz Zadra.

Zadovoljstvo nije skrivao ni predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

Oduševljen sam rezultatima naših atletičara, ali i njihovim ponašanjem i optimizmom kojim su zračili. Posebno me raduje što se pojavilo puno mladih atletičara koji pokazuju perspektivu, zaključio je predsjednik Ratko Kovačić.

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti