Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
30.05.2018. | općenito

Život našeg paraolimpijca Gorana Žeželja kao tajnika Saveza

Goran Žeželj, svoju sportsku karijeru započeo je uključivanjem u atletsku skupinu nekolicine mladih perspektivnih djevojaka i dječaka. Nakon mnogo godina rada, treniranja i truda, sudjelovao je na dvjema Paraolimpijskim igrama - Atena 2004. te Peking 2008., a od 2009. godine postao je tajnikom Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom u čijem je osnivanju aktivno sudjelovao.

Goran Žeželj, svoju sportsku karijeru započeo je uključivanjem u atletsku skupinu nekolicine mladih perspektivnih djevojaka i dječaka. Nakon mnogo godina rada, treniranja i truda, sudjelovao je na dvjema Paraolimpijskim igrama - Atena 2004. te Peking 2008., a od 2009. godine postao je tajnikom Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom u čijem je osnivanju aktivno sudjelovao.

Goran Žeželj napravio je veliki zaokret u svojem životu kada se povukao s natjecanja i postao tajnikom. No, iako naš paraolimpijac više ne ide na natjecanja, redovito odlazi u Maksimir na lagano trčanje što mu pomaže da ispuni potrebu za sportskom aktivnošću.

Sjećam se da je prilagodba išla jako sporo i da je dugo trajala. Kada sam trenirao sve je bilo podređeno mojem treningu, a onda kada sam kao tajnik imao određeno radno vrijeme - to je za mene bila jako zbunjujuće. Sigurno nekoliko godina nakon što sam se povukao s natjecanja, osjećao sam da mi je tijelo tražilo tjelesnu aktivnost i to je rezultiralo nervozom i frustracijom. Ipak, bilo mi je utješno što sam znao da većina sportaša koji su završili svoj sportski život i počeli novi, prošli isto što i ja, izjavio je Goran Žeželj.

Goran koji je nekada sate podređivao treninzima, sada svoj radni dan provodi u Savezu, a nakon posla uživa sa sinom koji je pravi maleni zaljubljenik u sport.

Dan mi obavezno započinje planiranjem radnog dana. Nekada sam jutra provodio u treninzima i pripremama za trening i bio mi je veoma čudan osjećaj kada se taj raspored promijenio. Radni dan u Savezu zna biti poprilično aktivan i buran tako da poslijepodne odmaram glavu u druženju sa sinom, nastavlja naš paraolimpijac Goran.

Sa sinom provodim mnogo vremena na školskom igralištu. Obožava sve što ima veze sa sportom. Ne znam baš hoće li biti profesionalan sportaš, ali siguran sam da mu sport neće biti stran, zaključuje Goran.

Svoj natjecateljski duh Goran Žeželj ipak nije u potpunosti ostavio nakon izlaska iz svog sportskog života - sada mu je na umu borba da atletika za osobe s invaliditetom bude što kvalitetnija, ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Mogu reći da mi je želja da poslovanje u Savezu približimo funkcioniranju suvremene sportske organizacije te da hrvatska para atletika zauzme vodeću ulogu u široj regiji, da budemo primjer kojeg će ostali slijediti. U tom cilju sigurno će važnu ulogu imati moja stečena iskustva te dostupnost svim trenerima, aktivnim sportašima, ali i onima koji to tek planiraju postati, komentirao je Goran.

Možda je našem tajniku Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom bilo teško priviknuti se na život u okviru radnih sati bez prevelikog fizičkog napora, ali u potpunosti mu se posao uklopio u život koji ga svojim rezultatima neprestano usrećuje.

Ovo je savršen posao za mene - dinamičan i raznovrstan. Tako sam ostao u krugu sportaša i sporta kojeg volim. Biti tajnikom u Savezu koji unatrag četiri paraolimpijske igre donosi odličja zaista je velika čast, ali i izazov, izjavio je Goran Žeželj.

Usprkos zadovoljštini koju mu posao tajnika donosi, naš paraolimpijac još uvijek se često sjeti natjecanja i svega što su mu ona pružala.

Ponekad mi nedostaje taj poseban osjećaj uzbuđenja prije natjecanja. Kao sportaš, družio sam se s ostalim sportašima na jednoj pravoj sportskoj razini zaljubljenika u sport. Danas je to ipak malo drugačije, prisjeća se Goran.

Paraolimpijski pokret sve više raste, a to posebno primjećuju bivši sportaši kao što je naš Goran koji prepoznaje vidljivost paraolimpizma u Hrvatskoj.

U moje vrijeme bilo je nezamislivo gledati direktan prijenos Igara na televiziji, a sada su posljednje dvije bile na programu. Nerijetko se snimaju i reportaže sa sportašima, čak i reklamne kampanje, što je u marketinškom smislu veliki iskorak. To je zaista značajan pomak u odnosu na vrijeme kada sam ja trenirao, zaključuje Goran.

Iako je 2009. godina obilježila kraj Žeželjove sportske priče, ona je ujedno bila i početak jedne nove avanture koja ga je uspjela zadržati u krugu sporta i sportskih prijatelja. Svojim iskustvom koje je skupio kao sportaš s invaliditetom, Goran Žeželj svojim trudom neumorno radi na poboljšanju života sportaša s invaliditetom i omogućavanjem što više prilika za rast paraolimpizma u Hrvatskoj. Ono što nam svima poručuje Goran Žeželj je moto s kojim se on vodi kroz život: Nema odustajanja!

Izvor: HPO

Ostale novosti Sve novosti