Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
23.10.2017. | sjedeća odbojka

Ivan Ćosić: Plasman u top 5 bio bi fantastičan uspjeh

Još je točno deset dana preostalo do početka Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci za žene i muškarce u Poreču. Naša muška reprezentacija u grupi će se za prolaz boriti protiv reprezentacija Italije i Poljske. Kapetan naše reprezentacije Ivan Ćosić najavio je kako bi plasman u top 5 bio odličan uspjeh te da će naši reprezentativci izvući najbolje iz sebe kada će biti najvažnije.

Još je točno deset dana preostalo do početka Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci za žene i muškarce u Poreču. Naša muška reprezentacija u grupi će se za prolaz boriti protiv reprezentacija Italije i Poljske. Ususret prvenstvu porazgovarali smo s našim dugogodišnjim reprezentativcem i kapetanom Ivanom Ćosićem.

Zašto sjedeća odbojka? Kada ste se počeli baviti ovim sportom i kakav je osjećaj biti kapetan nacionalne vrste?

Prije nego što sam nastradao dok sam imao 14 godina, igrao sam košarku u KK Dubrava. Bavljenje kolektivnim sportom i dijeljenje uspjeha sa suigračima je stvar koju niti jedan individualni sport (kao što je atletika, kojom sam se bavio jedno vrijeme) ne može zamijeniti. U sjedećoj odbojci, konkurencija je iznimno jaka i to je jedna od stvari koju obožavam, jer je teško postići veliki međunarodni uspjeh. Bijeg u individualni sport čisto radi lakšeg ostvarivanja rezultata, po meni, je put lakšeg otpora. Ne omalovažavam uspjehe drugih u individualnom sportu, ali sve je to s razlogom. U kolektivnom sportu treba staviti ego sa strane, pokušati učiniti svoje suigrače boljima i izvući najbolje od njih. Zato je sjedeća odbojka fantastična, jer je izazov.

Sjedećom odbojkom sam se počeo baviti 2007. godine, nakon što su članovi IOK Zagreba bili izuzetno dosadni i uporni svojim nastojanjem da dođem na par treninga. Svaka im čast što jesu, jer samo je par treninga bilo dovoljno da mi se sport i cijela atmosfera svide, te da vidim kako je to sport za mene. Biti kapetan nacionalne vrste je velika čast, ali mi je posebno drago zato što smo svi igrači glasali oko toga tko će biti kapetan, te su svoje povjerenje dali meni. Nakon 10 godina igranja dobio sam priliku biti kapetan, ali sada to trebam opravdati igrom i postupcima na terenu i izvan njega.

Uskoro će reprezentacija krenuti na završne pripreme u Poreč. Možete li poručiti hrvatskoj javnosti što od vas možemo očekivati na Europskom prvenstvu?

Možete očekivati da ćemo dati apsolutno sve od sebe. Ako to učinimo i igramo kako znamo, dobar rezultat će doći sam od sebe. Nemojte očekivati medalju jer je to nerealno, s obzirom koliko ostale ekipe i države ulažu u sjedeću odbojku. Plasman u top 5 bio bi fantastičan uspjeh.

Iza vas je puno odigranih turnira, priprema i treninga. Smatrate li kako je reprezentacija trenutno na svojem vrhuncu?

Ne smatram to. Mislim da nismo odradili sve pripreme za Europsko kako treba. Nismo imali vrhunske sparing partenere, što bi trebale biti ekipe koje su bolje od nas i njeguju drugačiji stil odbojke. Mi možemo još više i možemo biti još bolji i ka tome treba stremiti. Ostale europske ekipe su odrađivale pripreme i turnire s najboljim ekipama na svijetu. Mi to nažalost nismo učinili. Tu igrači definitvno ne preuzimaju nikakvu odgovornost jer nismo mi ti koji dogovaraju takve stvari. To smo naglašavali, ali očito ne dovoljno da nas se posluša.

Morate razumijeti jednu stvar, a to je da mi nažalost nismo profesionalci. Svi imamo posao i obitelji, te treniramo koliko možemo. Za to nismo plaćeni niti kune, ali se trudimo izvući najbolje što možemo. Bilo bi suludo tražiti od nekoga da ima obiteljskih ili financijskih problema zbog sporta koji ti financijski ne donosi apsolutno ništa.

Kakva je situacija s našim igračima - imaju li problema s ozljedama ili svi spremni dolazite u Poreč?

Svi imamo problema sa ozljedama. Neke ozljede vučemo već par godina i nikako da se izlječimo. Sport je izuzetno naporan i zahtjevan, a uzmite u obzir da smo većinom amputirci, te da imamo zdravstvene probleme mimo sportskih ozljeda. Niti na jednim pripremama ove godine nam nije bio osiguran fizioterapeut ili medicinski pregledi kako bi uspjeli sanirati ozljede ramena i kukova od kojih većinom patimo. Dolazimo spremni u smislu da želimo ostvariti što bolji rezultat na prvenstvu, ali u fizičkom smislu mislim da nismo spremni koliko bi trebali biti. Nezgodno je igrati kada trpiš bolove pri svakom kretanju, ali opet ponavljam, unatoč tome mi igramo i borimo se.

Smatrate li da će sjedeća odbojka u Hrvatskoj nakon Europskog prvenstva napokon dobiti zasluženu pažnju?

Nadam se da hoće, ali realnost je da neće. Malo tko zna za ovaj odličan sport, a ne vidim da se itko potrudio kako bi javnost saznala za taj događaj. Imamo još tjedan i pol do prvenstva za koje nitko u Hrvatskoj ne zna da se održava. Čak ljudi u Poreču koji je grad domaćin, ne znaju za to. Kako znam? Bio sam u Poreču i pričao sam s ljudima. Svi se iznenade kada im to spomenem. Da mi nakon ovog prvenstva dobijemo samo 2-3 nova mlada igrača, to bi bio ogroman uspjeh za nas. Nadam se da će se to dogoditi, jer u institucije ne polažem nikakve nade. Kako će se invalidski sport razvijati ili bilo koja druga sporedna stvar, kada nam je država u ovakvoj situaciji? Realnost je da će se razvijati onoliko koliko mi igrači i vodstvo klubova u Hrvatskoj uložimo svog vremena u to. Mislim da je to svakoj osobi koja realno i iskreno sagledava trenutno stanje Hrvatske, kristalno jasno.

Izvor: HPO
Ostale novosti Sve novosti