Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
29.09.2020. | općenito

Deset godina održavanja Paraolimpijskog školskog dana u Hrvatskoj

Na današnji dan prije točno 10 godina Hrvatski paraolimpijski odbor održao je prvi Paraolimpijski školski dan (PŠD) u Hrvatskoj.

Nakon što smo 29.9.2010. posjetili OŠ "Eugen Kumičić" u Velikoj Gorici uslijedilo je desetogodišnje putovanje koje je uključilo 130 hrvatskih osnovnih škola i više od 60.000 učenika!

Cilj ovog projekta, koji se i dalje provodi u hrvatskim osnovnim školama, jest promocija paraolimpijskih sportova među djecom, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija školaraca koje neće imati predrasude prema osobama s invaliditetom. Sam moto projekta s njegovih početaka "Tko se igra taj se voli” poziva na zajedničko uključivanje u aktivnosti, jer kroz igru i sport djeca najbrže zaboravljaju na razlike i uspostavljaju prijateljske odnose s vršnjacima.

Paraolimpijski školski dan se uspješno provodi već desetu godinu i može se pohvaliti činjenicom da je do sada obuhvatio više od 60 tisuća djece u 130 hrvatskih škola, te da je proteklih godina dobitnik brojnih međunarodnih i nacionalnih priznanja.

Ana Sršen, dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora i sudionica prvog PŠD-a izjavila je:

«Izrazito sam sretna što se u Hrvatskoj već dugi niz godina provodi projekt kojemu je glavni cilj osvještavanje naših osnovnoškolaca o paraolimpijskom sportu, sportašima i općenito osobama s invaliditetom. Iz svog iskustva kojeg sam stekla na brojnim akcijama PŠD-a, mogu reći kako djecu izrazito interesira sport osoba s invaliditetom. Jako je lijepo vidjeti mlade generacije koje bez predrasuda ulaze u razgovor s puno pitanja o životu sportaša s invaliditetom. Djaca najviše vole kada demonstriramo sportove, a nas s druge strane svaki povratak u školu ispuni nekim novim dojmovima koji nam daju snagu i energiju da ovaj projekt provodimo još barem deset godina.”

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora dodao je:

«Kroz sve dosad održane Paraolimpijske školske dane uvjerili smo se koliko ovakav projekt znači učenicima i koliko pomaže djeci i osobama s invaliditetom da sruše predrasude i pokažu što sve mogu. Naši sportaši i treneri uvijek se rado odazovu svakom PŠD-u i na taj način unesu dio paraolimpizma u svaku školu i zajednicu u kojoj djelujemo. Vjerujem kako smo zajedno sa svim našim partnerima kroz ovih deset godina uspješno prenijeli poruku projekta i kako ćemo tako i nastaviti činiti u budućnosti.»

Fotogalerija: OŠ "Eugen Kumičić” Velika Gorica, 29.9.2010.

Ostale novosti Sve novosti