Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
27.09.2019. | općenito

IN MEMORIAM ANTO ĆAVAR 1938. - 2019.

U Zagrebu, 26. rujna 2019. godine u 82. godini života preminuo je Anto Ćavar - prof. TZK-a, dugogodišnji sportski djelatnik u sustavu sporta osoba s invaliditetom, član radnih tijela Hrvatskog paraolimpijskog odbora i osnivač Sportskog saveza osoba s invaliditetom Brodsko - posavske županije.

Anto Ćavar rođen je u Banja Luci 1938., a od 1945. godine živi u Slavonskom Brodu. Nakon završetka Fakulteta za fizičku kulturu u Zagrebu 1977. godine, zapošljava se u poduzeću "Đuro Đaković " u Slavonskom Brodu gdje je proveo cijeli radni vijek radeći kao odgovorna osoba za sportsku rekreaciju cjelokupne radne zajednice.

Bio je aktivan natjecatelj u odbojci, veslanju, kajaku i rukometu. U odbojci je djelovao kao igrač, trener, sudac, delegat natjecanja i član IO Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Za vrijeme rada u sportu pratio je i sudjelovao u radu stručnih skupova vezanih za sportsku rekreaciju i sport osoba s invaliditetom i stjecao nova saznanja koja je koristio u svome radu.

Odlaskom u mirovinu (1994.) započinje s radom na organizaciji sportsko-rekreativne aktivnosti invalida Domovinskog rata u Slavonskom Brodu (otvoren dom HVIDRA-e s dvoranama za sastanke, šah, fitness, stolni tenis, organizacija i provedba ŠNIDOR-a ).

Na njegovu incijativu osnovan je Športski savez invalida Brodsko-posavske županije. Tijekom života Anto Ćavar bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja od lokalne do nacionalne razine kako kao djelatnik "Đure Đakovića” tako i kao sportski djelatnik unutar sportske rekreacije ili sporta osoba s invaliditetom.

Istaknut ćemo nekolicinu nagrada koje je osvojio:

1981. - Majska nagrada Sabora SR Hrvatske.

1989. - Trofej fizičke kulture SOFK-e SR Hrvatske

1998. - Godišnja nagrada za šport RH "Franjo Bučar"

2000. - Nagrada za životno djelo "Sport za sve"

2007. - Nagrada Hrvatskog paraolimpijskog odobra za doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom RH.

2014. - Nagrada za životno djelo RH "Franjo Bučar”

Njegov vedar duh, optimizam i zanos koji je prenosio svojim radom i djelovanjem u sustavu sporta osoba s invaliditetom nedostajat će svima. Bila nam je čast učiti od Ante i biti dio njegovog tima.

Hrvatski paraolimpijski odbor

FOTO: FaH

Ostale novosti Sve novosti