Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
12.08.2019. | para taekwondo

Ivan Mikulić: Jednako je težak put sportaša i parasportaša

Ivan Mikulić je na nedavno održanom Otvorenom para taekwondo prvenstvu Australije i Oceanije osvojio zlatnu medalju. Drži trenutačno vodeću poziciju na svjetskoj rang ljestvici i gotovo je siguran putnik na Paraolimpijske igre 2020. Dovoljan je to povod za razgovor o njegovom usponu do vrha i ambicijama za sljedeću godinu.

 DSC9092

Prva četvorica sa svjetske ljestvice odlaze u Tokio. Vi ste trenutno vodeći. Kada možemo očekivati službenu potvrdu statusa putnika na PI?

Službeno se odluka donosi krajem godine, preciznije 31.12. Kao što ste i rekli, prva četvorica sa svjetske ljestvice imaju izravan plasman na PI u Tokiju. Para taekwondo će po prvi puta kao sport biti uvršten u službeni program paraolimpijskih igara. Nadam se da ću uspjeti izboriti svoj prvi nastup na PI i hrabro braniti hrvatske boje. Nastup na PI predstavljao bi mi veliku čast i zadovoljstvo.

Velika čast, pogotovo uzmemo li u obzir da je para taekwondo po prvi puta na PI. Kako je izgledao Vaš put do prvog mjesta svjetske ljestvice?

To je vrlo težak i dug put. U para taekwondou se skupljaju bodovi u četverogodišnjem ciklusu. Proces je započeo završetkom POI u Rio de Janeiru 2016. i traje sve do početka PI u Tokiju 2020. Bodovi se skupljaju na svjetskim prvenstvima te na kontinentalnim, G1 i G2 natjecanjima. Da biste ostali na vrhu, treba trenirati svakodnevno i to više puta na dan. Ja sam već 3 do 4 godine prvi na svjetskoj rang ljestvici, tako da je tu sigurno puno odricanja.

Čestitke na prvom mjestu na ljestvici. Možete li kratko prokomentirati borbe na natjecanjima PanAm-a i Otvorenom prvenstvu Australije i Oceanije? Sudeći prema rezultatima, konkurencija je bila uistinu jaka.

Recimo u finalu PanAm-a izgubio sam od Amerikanca Evana Medella kojeg sam dobio u Australiji. Takve stvari se događaju u para taekwondou. Teške su borbe i svatko može pobijediti. Za usporedbu bih uzeo primjer tenisa u kojem se događaju slične stvari. Što se tiče borbi u Australiji, prve borbe su bile lagane. Nisam znao koga mogu očekivati u finalu. U mojoj kategoriji na natjecanju je bio i aktualni svjetski prvak koji je na kraju izgubio na zlatni bod od Evana Medella. Finalna borba je prošla vrlo dobro, iako je Evan vodio u prvoj rundi 9:2. Ja sam do kraja borbe napravio veliki preokret i u konačnici borba je završila 25:14 u moju korist.

Osvrnuli ste se na tenis i sličnost u ždrijebu. Kada smo već kod tenisa, treba spomenuti izuzetno lijepu gestu Novaka Đokovića. Novak je čestitao na uspjesima na međunarodnim natjecanjima putem svojeg profila na društvenim mrežama, ali i Vama osobno. Kako ste to doživjeli?

Ostao sam bez riječi. Nisam znao što bih rekao. Velik je to sportaš, još veći čovjek. Doima se poput dobre osobe. Za njega se to može činiti poput sitnice, ali za mene je to ogromna stvar. Svaka mu čast, on je veliki uzor mnogim sportašima i ljudima.

Time je pokazao da je jednako težak put sportaša i parasportaša.

Tako je. Ljudi još uvijek danas ne shvaćaju da je jednak put do uspjeha. Da biste bili najbolji na svijetu u bilo čemu potreban je izniman trud i žrtva. Treba se truditi maksimalno svaki dan i biti u tome 100% da bi bili najbolji. Primjerice, čak i za neke "trivijalne" aktivnosti poput bacanja papirnatih aviončića potrebno je puno odricanja za prvo mjesto.

Do konačne potvrde da ste kandidat za Tokio čeka Vas još nastup na 7. Europskom prvenstvu u parataekwondo-u koje će se održati u talijanskom Bariju.

Da. 31.10. je Europsko prvenstvo i to je zadnje prvenstvo ove godine. S obzirom na dosadašnje rezultate, čak i da ne osvojim ništa, trebao bih imati zajamčen izravan plasman na PI. Naravno, uvijek postoje neke lude kombinacije u kojima postoji šansa da ga ne izborim. Bez obzira na sve, čeka me dugo ljeto u znoju koji nije isključivo posljedica sunca i toplog vremena.

Uglavnom, predstoji nam paraolimpijska godina i nitko neće odmarati u sljedećem razdoblju.

Slažem se. Ovim putem bih se htio zahvaliti treneru Mladenu Tomiću i Marku Telenti koji me na mojem putu podržavaju i motiviraju da dajem sve od sebe. Prije nekoliko godina, na samom početku, Tokio se činio kao neostvariv san, ali evo trenutno sam jako blizu nastupa na PI. Veliki stvar je i sam plasman na PI jer ipak samo 12 najboljih boraca na svijetu ima čast braniti boje svoje zemlje.

Nastup na PI kruna je karijere svakog sportaša, zar ne?

Točno tako. Najveći prestiž u sportskom svijetu predstavlja osvajanje medalje na PI. Imam zlato s Europskog i Svjetskog prvenstva, što su zaista veliki uspjesi. Međutim, bilo bi lijepo dodati u vitrinu i medalju s PI. Ako ne osvojim medalju, neću biti razočaran jer sam mlad i još je puno godina natjecanja preda mnom da ostvarim taj cilj.

Izvor: Hrvatski radio

Foto: Domagoj Kunić u suradnji s Allianz Zagreb d.d.

Ostale novosti Sve novosti