Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
17.11.2022. | općenito

MUP poziva osobe s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje

U Ministarstvu unutarnjih poslova RH je u srijedu, 16. studenoga 2022. godine održana konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u. Nastavak je to intenzivne komunikacije koju potpredsjednik i ministar Božinović ima po pitanju mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Natječaj će MUP raspisati već iduće srijede 23. studenoga i upravo tu će već osobama s invaliditetom biti pružena mogućnost ravnopravnog sudjelovanja. Riječ je o natječajima u kojem će se tražiti kandidati za ukupno 139 mjesta (117 radnih mjesta u policijskim upravama diljem RH i 22 radna mjesta u sjedištu Ministarstva). Od navedenog broja radnih mjesta njih čak 115 je u liniji rada upravnih poslova.

"Svim osobama s invaliditetom danas želimo poslati jasnu poruku - šanse postoje i osobe s invaliditetom su dobrodošle u naše ministarstvo. Ovaj natječaj ne vidimo kao jednokratnu akciju već kao praksu koju želimo pretvoriti u stalnu, naročito za radna mjesta za koja postoji mogućnost ravnopravnog kandidiranja", poručio je ministar Božinović i zaključio:

"Dosadašnja pozitivna iskustva govore u prilog tome da kvalificirane osobe s invaliditetom brzo i produktivno savladavaju radne obveze i prilagođavaju se radnim procesima pod uvjetom da se radi o podržavajućoj okolini, atmosferi, a riječ je o uvjetima koje će MUP osigurati i budućim novim kadrovima."

Na konferenciji za medije su uz ministra Davora Božinovića i njegove suradnike, sudjelovale pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je "Ova procedura zapošljavanja osoba s invaliditetom u MUP-u nada je za brojne osobe s invaliditetom i obeshrabrene neuspjelim dosadašnjim pokušajima zapošljavanja u državnim i drugim javnim tijelima", te je pozvala sve osobe s invaliditetom da se prijave na skorošnji natječaj.

Riječi zahvale ministru Božinoviću te poziv svim kandidatima uputila je i zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić.

"Raspisivanje jednog ovakvog natječaja pruža osobama s invaliditetom vjeru i nadu da im je tržište rada otvoreno", kazala je zastupnica Lukačićte je naglasila važnu informaciju za osobe s invaliditetom koja vrijedi posljednje tri godine otkad je izmijenjen Zakon o socijalnoj skrbi: "Za osobe s invaliditetom važno je znati kako zapošljavanjem neće izgubiti osobnu invalidninu jer je osobna invalidnina njihovo pravo, a ne socijalna naknada koju mogu izgubiti".

Dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen istaknula je kako bi jačanje mogućnosti zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom trebala biti trajna obveza svih tijela državne i javne uprave.

"Rad daje svakome od nas osjećaj svrhe i vlastite vrijednosti. Rad pomaže da budemo društveno prihvaćeni što je osobito važno kada su u pitanju osobe s invaliditetom. Svi pojedinci zaslužuju priliku da budu punopravni članovi zajednice u kojoj žive, u kojoj uče i u kojoj rade. Vjerujem da će ovaj natječaj biti prilika mnogim osobama s invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal", zaključila je dopredsjednica Ana Sršen.

Ostale novosti Sve novosti