Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
13.02.2020. | paraolimpijske igre

Međunarodni paraolimpijski odbor otvara prvi Paraolimpijski muzej u Tokiju

Kako bi obilježio 200 dana do paraolimpijskih igara Tokio 2020., Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) najavio je da će svoj prvi paraolimpijski muzej otvoriti kasnije ove godine u glavnom gradu Japana.

Smješten u gradskoj četvrti Nihobashi u Tokiju u zabavno-trgovačkom kompleksu Coredo Muromachi Terrace, muzej će za sve posjetitelje biti otvoren od 25. kolovoza, dana otvaranja Igara, pa sve do kraja rujna.

Posjetitelji muzeja imat će priliku naučiti više o povijesti paraolimpijskog pokreta i kako su se u samo 60 godina Paraolimpijske igre razvile u svjetski sportski događaj broj jedan kada je riječ o pokretanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom.

U muzeju će biti postavljene izložbe posvećene brojnim para sportovima, uključujući i one koji su bili predstavljeni na prvim Paraolimpijskim igrama davne 1960. godine. Ono što će posjetitelje posebno inspirirati su priče legendarnih sportaša čiji su izvanredni nastupi pomogli preobraziti globalni odnos prema osobama s invaliditetom.

Andrew Parsons, predsjednik IPC-a, tom je prilikom izjavio: "Kako Paraolimpijske igre i dalje rastu u veličini i opsegu, od vitalnog je značaja da zabilježimo koliko je paraolimpijski pokret napredovao kroz povijest u relativno kratkom vremenu. Paraolimpijski muzej oduševit će posjetitelje pričama i izložbama o tome kako se Pokret razvio od događaja za 16 ozlijeđenih ratnih veterana 1948. godine do trećeg po veličini svjetskog sportskog događaja 2020. Nevjerojatno je kako vizija jednog čovjeka pomogla u preobrazbi globalnog društva, osnažujući i obogaćujući živote milijuna ljudi širom svijeta."

Paraolimpijski pokret je nastao 1948. kada je njemački neuroznanstvenik Sir Ludwig Guttmann u bolnici Stoke Mandeville u Velikoj Britaniji zamislio natjecanje kao rehabilitaciju ranjenih veterana Drugog svjetskog rata.

1960. godine održane su prve Paraolimpijske igre u Rimu u Italiji na kojima je sudjelovalo 400 sportaša iz 23 zemlje. Od tada se Igre održavaju svake četiri godine i danas su prepoznate kao treći svjetski sportski događaj koji privlače milijune gledatelja.

Ovog kolovoza Tokio će postati prvi grad koji će drugi put biti domaćin Igrama kad će ugostiti 4.350 najboljih svjetskih sportaša iz preko 165 zemalja.

Izvor: IPC

Ostale novosti Sve novosti