Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
24.03.2020. | općenito

Odgođene Paraolimpijske igre u Tokiju

Nakon današnje odluke o odgodi Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. reagirali su izjavama hrvatski parasportaši i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglašava: "HPO u potpunosti podržava odluku organizatora igara Tokio 2020 i Međunarodnog olimpijskog odbora jer je ljudski život najvrjedniji. Zdravlje svih sportaša trebamo sada staviti na prvo mjesto i izuzetno je bitno da sada svi, uključujući i naše sportaše, ostanu doma i na taj način zaustavimo širenje ovog strašnog virusa koji utječe na globalnu ekonomiju."

Naši sportaši mogu nastaviti sa aktivnostima individualno kod kuće poštujući sve zadane mjere i uvjete te uz konzultacije sa svojim trenerima.

Sport trenutno nije najvažniji, očuvanje ljudskog života je. U vrijeme kada su države širom svijeta u borbi protiv virusa, a ljudi su pozvani da ne napuštaju svoje domove, nastavljati ostvarivati san o Igrama u Tokiju 2020. nema smisla; odgoda je jedina logična opcija.

Donošenjem ove odluke, svi koji su uključeni u paraolimpijski pokret, uključujući sve para sportaše, sada se mogu u potpunosti usredotočiti na svoje zdravlje i dobrobit cijelog društva.

Kada se naredne godine okupimo svi u Tokiju, tada ćemo na spektakularan način proslaviti ponovo ujedinjavanje svih država koje dišu kao jedno za sport, kao što to sada činimo kako bismo pobjedili pandemiju", zaključio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Za paraplivača Kristijana Vincetića ovogodišnje paraolimpijske igre trebale su mu biti četvrte u nizu, no Vincetić ističe: "Pozdravljam ovu odluku koja je donešena prvenstveno s ciljem zaštite našeg zdravlja. Nadam se da će ova situacija s pandemijom potrajat čim kraće. Nešto pametnije teško je rečć nego samo da apeliram na sve da ostanu doma, kako bi ova agonija trajala što kraće. Svima su pripreme zaustavljene , a ono što svi govore da treniraju doma to za mene znači samo da ostanem koliko toliko u sportskim aktivnostima, jer doista ne može se kvalitetno raditi pa je tim bolje da pričekamo bolja vremena do slijedeće godine. Sva su nam natjecanja otkazana tako da ostaje da vježbam samo za svoje zadovoljstvo" zaključio je Vincetić.

Ivan Mikulić trebao je ove godine biti prvi hrvatski parataekwondoist s nastupom na paraolimpijskim igrama: "Iskreno rečeno u jednom trenutku mi je bilo žao što se to dogodilo, ali na kraju smatram da je odluka o odlaganju igara dobro došla, jer mnogi sportaši nisu bili u mogućnosti da se kvalificiraju za igre. Zdravlje mora biti iznad svega i nedaj Bože da se netko od naših sportaša zarazi ovim virusom. Ovo stanje nas je sve nekako resetiralo, jer očuvanje zdravlja mora biti iznad svega. Vjerujem da će se slijedeće godine Igre održati, a do tada nam ostaje samo da se dobro pripremimo", zaključio je Ivan Mikulić.

Prvi hrvatski putnik za Tokijo trebao je biti paraplivač Dino Sinovčić, koji kaže: "očuvanje zdravlja mora biti naš prioritet. Pandemija nas je zaustavila u pripremnom procesu i tu nema drugog izbora nego da svi zajedno sačekamo da sve ove nevolje prođu i da se potom dogodine dobro pripremimo i da ostvarimo sve svoje sportske snove u Tokiju" ističe Dino Sinovčić.

Za izbornika paraatletske reprezentacije Damjana Sedića je ovo dobro došla odluka te dodaje: "U ovoj kriznoj situaciji u cijelom svijetu nije mjesto da se sada sportaši pripremaju za paraolimpijske igre, a kamo li da se one ove godine održe. Cjeli sustav kvalifikacija za POI je poremečen tako da trenutno nisu svi bili u istom položaju da ostvare norme za Tokijo. Svima nama mora biti primarno očuvanje zdravlja, a kada ova nevolja prođe tada možemo razmišljati o Tokiju", izjavio je izbornik Damjan Sedić.

Glasnogovornik:

Darko Matić, v.r.

Ostale novosti Sve novosti