Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
24.04.2021. | općenito

Održana redovna HPO Skupština, Split 2021

Danas je u Splitu uz odobrenje Stožera civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije uz obavezno poštivanje Odluke Stožera CZ RH i preporuke HZJZ održana redovna sjednica Skupštine HPO-a, kojoj su nazočili 36 zastupnika.

U svečanom djelu rada Skupštine nazočnima se obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma sporta Tomislav Družak istaknuvši: "Kao voditelj radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o sportu koji bi se trebao donijeti u Hrvatskom Saboru u zadnjem kvartalu ove godine ima za cilj rješavanja brojnih problema i pitanja koja nisu dovoljno razrađena aktualnim zakonom. Ono što mogu reći da je Hrvatski paraolimpijski odbor se vrlo aktivno uključio sa svojim prijedlozima u kreiranju novog zakona. Mogu istači da su gotovo svi prijedlozi u ovoj prvoj fazi uvažena, ali sve vas pozivam da se aktivno uključite u javnu raspravu da zajedno iznjedrimo jedan zakon koji neće biti politički, već da taj zakon u Hrvatskom Saboru prođe u suglasju sa svim opcijama kako bi on na kraju bio za jedna dulja vremena s ciljem sustavnog rješavanja sporta u svim njegovim segmentima, u svoj ljepoti i punini", zaključio je Tomislav Družak.

Skupštinare su pozdravili Emil Zelić savjetnik gradonačelnika Grada Splita i Tomislav Đonlić pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko dalmatinske županije.


Hrvoje Kujundžić predstavio je projekte koje provodi ili je proveo Sportski savez invalida grada Splita, domaćina ovogodišnje Skupštine, istaknuvši da su u posljednje četiri godine uključili preko 200 mladih osoba s invaliditetom od 6 do 29 godina starosti. Da su prilagodili mnoga sportska borilišta i da je Split spreman da bude organizator mnogih domaćih i međunarodnih sportskih natjecanja, a da će mnogi od mladih sportaša, koji su se uključili u ove programe, jednog dana biti okosnica hrvatskog paraolimpijskog pokreta.


Za najuspješniju udrugu u obitelji HPO-a za 2020. godinu proglašen je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom.


U svom uvodnom izlaganju predsjednik Ratko Kovačić istaknuo je: "Hrvatski paraolimpijci u 2020. godini nastupili su na 18 međunarodnih natjecanja u 11 sportova osvojivši 65 medalja od toga 25 zlatnih, 18 srebrnih i 22 brončane. U odnosu na prosječan broj natjecanja u prethodnim godinama smanjenje za 80%" u nastavku Kovačić se osvrnuo na planove u 2021. : "Prioritetno je da svi započeti redovni programi nastave funkcionirati te da na odgovarajući način definiramo i realiziramo posebne sportske projekte paraolimpijski program Tokijo 2020.,paraolimpijski program Peking 2022., programi kvalitetnih sportaša,individualni programi posebne skrbi,razvojni programi,projekt jačanja kapaciteta i stručnog rada članica".


Sukladno Planu zakonodavnih aktivnosti 2021. Vlade RH, Ministrica turizma i sporta osnovala je Radnu skupinu za izradu Nacrta Zakona o sportu u kojoj je član predsjednik HPO-a Ratko Kovačić. "Ja sam član Radne skupine i zastupam HPO i HSSG. Prilikom izrade novog Zakona o sportu zalažem se i predlažem rješenja koja su usmjerena u što bolju mogućnost provedbe ciljeva postavljenih Nacionalnim programom športa 2019. - 2026.
Nadalje zalažem se za potpuno izjednačavanje prava Paraolimpijaca i sportaša s invaliditetom s pravima Olimpijaca i sportaša bez invaliditeta", Kovačić je kazao i što bi novi zakon trebao riješiti: "Osnovni problem koji bi Zakon trebao riješiti je financiranje, i to kontinuirana odgovarajuća razina financiranja javnih potreba u sportu.Prema sadašnjem stanju teško je planirati dugoročne projekte.
Uvijek treba promicati korisnost sporta za osobe s invaliditetom, jačanje zdravlja i ukupnih radnih i ljudskih potencijala", zaključio je Kovačić.


Koncem kolovoza u Tokiju održavaju 16. ljetne paraolimpijske igre očekuje se nastup 20-tak hrvatskih paraolimpijaca u 7 ili 8 sportova.

Po završetku rada Skupštine nameće se zaključak da je Hrvatski paraolimpijski odbor danas jaka, dobro organizirana i uspješna sportska organizacija koja uživa veliki ugled. HPO pokazuje da u vrlo skromnim uvjetima može ostvarivati velike rezultate, ali bez odgovarajućeg razvoja sustava neće moći dalje napredovati.

Glasnogovornik:

Darko Matić, v.r.

Ostale novosti Sve novosti