Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
27.06.2020. | općenito

Održana redovna godišnja Skupština HPO za 2020.

Danas je, uz provedbu izuzetnih epidemioloških sigurnosnih mjera propisane od strane Nacionalnog stožera, u Opatiji održana redovna sjednica Skupštine Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

U svečanom djelu rada Skupštine uručena su priznanja:

  • Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom čije su članice u 2019. na državnim prvenstvima u ekipnoj konkurenciji osvojile devet prvih mjesta.
  • Juraju Škrtiću iz ŠSI Karlovačke županije kao Najuspješnijem sportašu na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč 2019:
  • Vlasti Kolouh iz Bjelovarskog športskog saveza osoba s invaliditetom kao Najuspješnijoj sportašici na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč 2019:
  • Športskom savezu invalida Bjelovarsko Bilogorskae županije, kao najuspješnijoj udruzi na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč 2019.:

Također, prikazan je dokumentarni film "Život je lijep - Milka Milinković”, scenariste i redatelja Vladimira Vujnovića, a koji je posvečen najuspješnijoj pokojnoj hrvatskoj paraolimpijki koja je nastupila na ukupno 10 paraolimpijskih igara od 1972. u Heidelbergu pa do 2016. u Rio de Janeru pritom osvojivši 2 zlatne, 2 srebrne i 4 brončane medalje. Milka je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila 16 zlatnih, 6 srebrnih i 7 brončanih medalja te preko 200 medalja na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Sjednici skupštine HPO-a u Opatiji je nazočio i g.Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, koji je tom prigodom istaknuo "Hrvatski paraolimpijski odbor je dobro organizirana krovna organizacija koja dobro skrbi o našim parasportašima. Izuzetno mi je žao što parasportaši danas moraju djeliti sudbinu kao i drugi športaši koja je vezana za pandemiju covida 19. Za svakog športaša je izuzetno teško kada nije u mogućnosti da trenira, da nema domaćih i međunarodnih natjecanja, ali vjerujem da će već slijedeće godine biti bolje za sve nas. Tu je Država, da stane iza svih sportaša da im maksimalno pomogne u prevladavanju svih nedaća koje ih ove godine prate. Već u četvrtak, na sjednici Vlade RH, naći će se uredba sa zakonskom osnovom kojom ćemo prerasporediti sredstva unutar SDUŠ-a u jedan fond koji će imati za cilj pomoć krovnim športskim organizacijama da prevladaju ovo stanje. Sredstva prema našoj projekciji za 2021. paraolimpijsku godinu trebala bi biti za 8% veća u odnosu na plan za ovu godinu.

Gledajući sve materijale za ovu Skupštinu, mogu istaći da HPO ima punu podršku Središnjeg državnog ureda za šport", istaknuo je državni tajnik gospodin Tomislav Družak.

Obraćajući se skupštinarima, predsjednik HPO Ratko Kovačić istaknuo je: "Naši planovi su uspješno ostvareni u 2019. godini jer smo imali povećanje financiranja od SDUŠ-a. Naši su se sportaši reprezentativci pobrinuli da gotovo niti jedan dan u 2019. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih.

Od toga 45 medalja osvojili smo na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima.

Analizirajući postignute rezultatenameće se zaključak da možemo očekivati da će i ovaj paraolimpijski ciklus biti kvalitetniji i uspješniji od prethodnog.

U programu i financijskom planu za ovu godinu prioritetno je da svi započeti redovni programi nastave funkcionirati" ističe Kovačić te se osvrnuo na Projekte PI Tokijo 2020. i Paraolimpijski program Peking 2022 naglasivši: "usmjereni smo prema vrhunskim sportskim dostignućima i prema tom cilju su i postavljeni kriteriji. To je naš najveći plan do sada je Projekt Jačanja kapaciteta, što je ulaganje u stručni rad trenera čime ćemo omogućiti razvoj sustava na način da u svakoj Hrvatskoj županiji postoji stučna i kompetitivna osoba koja će raditi sa mladim sportašima s invaliditetom te im svojim znanjem i stručnošću omogućiti sportski i životni razvoj, međutim pandemija virusa COVID-19 uzrokovala je usporavanje realizacije navedenog projekta, kao što je uzrokovala i odgodu Paraolimpijskih igara Tokijo 2020. za kolovoz 2021. te odgodu ili otkazivanje svih međunarodnih i domaćih natjecanja. Sada smo u situaciji da planiramo održati programe natjecanja koliko će to biti moguće, a najvažnije je da zadržimo statuse svih sportaša i svih stručnih osoba uključenih u paraolimpijske programe te programe HPO-a zatečene u ožujku 2020" i za kraj Kovačić zaključuje: "Analizirajući postignute rezultate nameće se zaključak da je svaki paraolimpijski ciklus bio kvalitetniji i uspješniji od prethodnog pa tako očekujem da će nastup na predstojećim paraolimpijskim igrama biti na ponos HPO i cjelokupne Hrvatske javnosti.Uvijek treba promicati korisnost sporta za osobe s invaliditetom, jačanje zdravlja i ukupnih radnih i ljudskih potencijala" rekao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Zbog svima poznatih razloga uzrokovanih pandemijom 41 nazočni zastupnik Skupštine je prihvatio rebalans proračuna za 2020. koji je umanjen za 30%, u 2020. godini kao i izvješće Predsjednika HPO-a o radu u 2019. godini, Programsko-financijsko izvješće te marketinško-komunikacijsko izvješće.

Domaćin ovogodišnje sjednice Skupštine HPO-a bio je Sportski savez osoba s invaliditetom Primorsko goranske županije.

Glasnogovornik:

Darko Matić, v.r.

Ostale novosti Sve novosti