Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
16.02.2024. | paraolimpijske igre

Osvajačima paraolimpijskih medalja za uspomenu će ostati komadić Eiffelovog tornja

Osvajači medalja na nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Parizu sa sobom će kući ponijeti i dio Eiffelovog tornja, objavili su organizatori, otkrivajući medalje koje su opremljene žetonima u obliku šesterokuta iskovanim od starog željeza s najpoznatijeg simbola Pariza.

Tony Estanguet, predsjednik Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., s javnošću je podijelio medalje za nadolazeće Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. Zanimljivo, medalje će sadržavati metal izvađen s Eiffelovog tornja.
Organizatori su predstavili medalje u koje su ugrađeni žetoni u obliku šesterokuta iskovani od starog željeza sa spomenika.

"To je prilika za sportaše da sa sobom ponesu djelić Pariza", rekao je Thierry Reboul, kreativni direktor Pariza 2024.

Središnji dijelovi zlatnih, srebrnih i brončanih medalja uzeti su sa željeznih nosača i drugih dijelova Eiffelovog tornja zamijenjenih tijekom obnove.
Metalni otpad iz tornja, nazvanog po Gustaveu Eiffelu čija je tvrtka dizajnirala i izgradila toranj između 1887. i 1889. godine, godinama je bio pohranjen u skladištu na tajnoj lokaciji.
Francuska tvrtka za luksuzni nakit sa sjedištem u Parizu dizajnirala je medalje, a njih 5084 proizvest će francuska kovnica novca Monnaie de Paris.

Medalje za Paraolimpijske igre prikazuju pogled na Eiffelov toranj odozdo i imaju pečat Pariz 2024. na brajici - u znak počasti Francuzu Louisu Brailleu, koji je izumio sustav čitanja i pisanja za osobe oštećena vida.

Ostale novosti Sve novosti