Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
12.01.2023. | općenito

Parasportaši osvojili više od 260 medalja u 2022.

ZAGREB - Iza hrvatskih parasportaša još je jedna uspješna godina. Parasportaši su u 2022. nastupili na ukupno 82 međunarodna natjecanja u 19 sportova uključujući i na dva velika multisportska događaja - Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, te Europskim igrama mladih u finskom Pajulahtiju.

Nastupili su i na 14 Svjetskih prvenstava, osam Europskih prvenstava, 11 Svjetskih kupova, te jednom Europskom kupu. Ukupno su hrvatski parasportaši na međunarodnim natjecanjima u 2022. osvojili 269 medalja od toga 98 zlatnih, 76 srebrnih i 95 brončanih.

"Izuzetno sam sretan i zadovoljan ostvarenim rezultatima u protekloj godini. Bila je puno međunarodnih natjecanja gdje su naši sportaši osvojili ukupno 269 medalja. U potpunosti je ispunjen program nacionalnih prvenstava i natjecanja sa više učesnika nego proteklih godina," istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Na Svjetskim prvenstvima osvojeno je ukupno 12 medalja od toga tri zlatne, šest srebrnih i tri brončane (plivanje, sportski ribolov, obaranje ruke, šah, boćanje, streljaštvo, stolni tenis).

Na Europskim prvenstvima osvojeno je ukupno 30 medalja od toga 10 zlatnih, devet srebrnih i 11 brončanih (streljaštvo, obaranje ruke, kuglanje, parataekwando, paratriatlon, parakarate).

Na Svjetskim i Europskim kupovima osvojeno je ukupno devet medalja od toga pet zlatnih, dvije srebrne i dvije brončane u alpskom skijanju i triatlonu.

Spomenimo samo neke. Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić osvojio je zlatnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na SP-u portugalskom Funchalu na Madeiri obranivši tako zlato osvojeno na SP-u 2019. u Londonu. Istaknimo i zlatne medalje na SP-u u sportskom ribolovu ekipno, te pojedinačno Zlatka Poparića.

Zlato i to četvrto u nizu na Europskim prvenstvima, osvojio je najbolji hrvatski paratekvondaš Ivan Mikulić u Manchesteru, veliki uspjeh ostvarila je i najbolja hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić koja je osvojila srebrnu medalju u kategoriji 3 na SP-u u španjolskoj Granadi.

Hrvatska paraboćarka Dora Bašić osvojivši srebrnu medalju u kategoriji BC1 na SP-u u bocci u Rio de Janeiru, a parastrijelac Fran Skračić osvojio je broncu u disciplini VIP (Visual impaired) 10m zračna puška ležeći na Svjetskom prvenstvu u parastreljaštvu u Al Ainu.

Daniela Topić se na Europskom parakarate prvenstvu u turskom gradu Gaziantepu uspela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja osvojivši zlatno odličje u kategoriji K22, sportaša s intelektualnim poteškoćama. Na taj način Hrvatska je prvi put u povijesti dobila osvajačicu najsjajnijeg odličja na EP-ima u parakarateu.

Dodajmo da je paradžudašica Jelena Brešković osvojila brončanu medalju u kategoriji do 57 kg na IBSA EP-u za slijepe i slabovidne u Caglijariju, dok je najbolji hrvatski paratriatlonac Antonio Franko osvojio brončanu medalju na EP-u u poljskom Olsztynu.

Na SP-u u obaranje ruke u konkurenciji parasportaša nastupilo je petero hrvatskih reprezentativaca koji su osvojili ukupno četiri medalje, a čak 11 medalja na Europskom prvenstvu u Bukureštu. Hrvatski kuglači su na 21. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne koje je održano u Apatinu u Srbiji osvojili 11 medalja.

Spomenimo kako je na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupilo četvero hrvatskih predstavnika - alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Najbolji rezultat od hrvatskih paraolimpijaca ostvarila je Lucija Smetiško koja je u slalomu stojećih bila peta. Bruno Bošnjak je u Pekingu branio broncu iz Pjongčanga u banked slalomu, no nije uspio ponoviti taj uspjeh. Na koncu je bio deveti, dok je u crossu ispao u četvrtfinalu. Mizdrak je bio sedmi u slalomu i veleslalomu, dok je Zima bio pri dnu poretka.

Hrvatski parasportaši nastupili su i na Europskim igrama mladih u Finskoj. Hrvatska se na navedenim igrama predstavila u pet sportova sa 14 sportaša.

Nastupilo je više od 550 sudionika iz 27 zemalja, a Hrvatska je ukupno osvojila 16 medalja i to 10 zlatnih, srebrnu i pet brončanih što nas je svrstalo na visoko četvrto mjesto ljestvice osvajača odličja.

Ukupno je u 13 različitih sportova održano 14 državnih natjecanja te dva Croatia Open natjecanja u plivanju i atletici.

U sedam sportova organizirane su i provedene lige. Održano je četiri kup natjecanja.

Uspješno je organizirano i veliko međunarodno natjecanja u boćanju u Zagrebu na kojem je sudjelovalo 68 natjecatelja iz 22 zemlje.

"Na Zimskim paraolimpijskim igrama su naši sportaši ostvarili vrlo dobre rezultate. Ovoga puta nije bilo medalja, ali je pokazana visoka kvaliteta i perspektiva. Jako me raduje i odličan nastup naših mladih selekcija na Europskim igrama mladih u Finskoj gdje smo u ukupnom poretku bili četvrti po broju osvojenih medalja. To daje perspektivu vrhunskih dostignuća u narednim godinama, pokazuje i da smo na dobrom putu, jer putem naših programa uključujemo sve više mladih u sport. Po prvi puta organizirali smo Parasportske igra mladih memorijal Ante Ćavar u Slavonskom Brodu. Bile su to vrlo uspješne igre na kojima je nastupilo više od 200 mladih parasportaša," dodao je Kovačić.

Predsjednik HPO-a osvrnuo se i na 2023., predparaolimpijsku godinu.

"Ova 2023. bit će puna izazova jer očekuje nas još više natjecanja gdje će se naši parasportaši boriti za kvalifikacijske norme i plasmane za nastup na POI Pariz 2024. Vjerujem u odlične nastupe i rezultate te da ćemo osigurati što više sudionika u Parizu," zaključio je Kovačić.

Ostale novosti Sve novosti