Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
17.09.2019. | paraolimpijske igre

Peking 2022: Predstavljene maskote za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre

Danas je Pekinški organizacijski olimpijski odbor na velikoj gala ceremoniji u Shougang areni ispred 1600 okupljenih uzvanika predstavio dugoočekivane službene maskote za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. Riječ je o maskotama Bing Dwen Dwen i Shuey Rhon Rhon.

Danas je Pekinški olimpijski organizacijski odbor na velikoj gala ceremoniji u Shougang areni ispred 1600 okupljenih uzvanika predstavio dugoočekivane službene maskote za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2022. Bing Dwen Dwen je maskota za ZOI, dok je Shuey Rhon Rhon maskota ZPI. Shuey je predstavio proslavljeni kineski curling reprezentativac Chen Jianxin.

"Maskotama želimo poslati toplu pozivnicu kineskog naroda svim ljudima diljem svijeta da posjete Igre u Pekingu 2022." - izjavio je gradonačelnik Pekinga Chen Jining

U sljedećih nekoliko redaka ćemo vam predstaviti najvažnije informacije vezane uz Shuey Rhon Rhon-a:

Proces izbora

Ukupno je zaprimljeno 5816 prijava iz 35 zemalja svijeta. Završne verzije maskota su napravili timovi iz dvije kineske akademije: Guangzhou i Jilin likovne akademije. U procesu izrade, umjesto plastike koristit će se materijali koji su ekološki prihvatljivi.

Izgled i vrijednosti koje širi

Shuey Rhon Rhon je personifikacija tradicionalnog kineskog fenjera koji će širokih ruku dočekivati posjetitelje širom svijeta. Shuey širi pozitivnu energiju, a svijetlost koja isijava iz njegovog središta označava ljubav, toplinu, prijateljstvo, hrabrost i ustrajnost. To su sve vrijednosti koje su utkane u sve para sportaše diljem svijeta. Osvrnemo li se pak na kinesku tradiciju, fenjer je tisućljećima star kulturni simbol koji se povezuje sa žetvom, proslavom i prosperitetom kineskog naroda. Crvena je boja fenjera prigodno odabrana s obzirom na to da se u vrijeme održavanja Igara slavi Kineska nova godina.

Etimologija naziva Shuey Rhon Rhon

Shuey označava kineski simbol za snijeg. Prvi Rhon u nazivu kineske maskote predstavlja inkluziju i toleranciju, dok je drugi Rhon rezerviran za integraciju. Dakle, maskota u svojoj srži promiče veću inkluziju osoba s invaliditetom, kao i veći dijalog i razumijevanje između različitih kultura.

U video prilogu na sljedećoj poveznici možete pogledati maskotu Shuey Rhon Rhon u akciji:

https://www.youtube.com/watch?v=ruR4pTiqNao

Izvor: IPC

Ostale novosti Sve novosti