Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
18.12.2020. | općenito

Pozitivna strana 2020. - Ivan Katanušić

U 2020. zbog nepovoljne epidemiološke situacije diljem svijeta, a s ciljem zaštite i spriječavanja širenja zaraze otkazana su brojna sportska natjecanja , kao i Paraolimpijske igre u Tokiju koje se planiraju održati u 2021.

Cjelokupna situacija je utjecala i na hrvatske paraolimpijce, koji su se odlučili okrenuti pozitivnim temama i ispričati priču o 2020. koja im je pomogla i da otkriju neke nove stvari.

Nakon zanimljivog razgovora s Helenom Dretar Karić, donosimo vam pozitivne misli našeg para atletičara Ivana Katanušića.

Po čemu ćeš pamtiti 2020.?

Ova godina je za mene krenula idealno. Od siječnja smo krenuli sa stalnim odlaskom na trening kampove u Istru i Split. Sve je upućivalo na dobru godinu, bio sam potpuno zdrav i pun motivacije.

Krajem drugog mjeseca smo otišli na pripreme u Istru s kojih smo išli na Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske za osobe bez invaliditeta, na kojem sam nastupio i ostvario dobar rezultat, zapravo odličan s obzirom na period treninga.

Po povratku u Istru je uslijedio šok, morali smo odmah napustiti pripreme, te krenuti doma. Zatim je uslijedio period nesigurnosti, ne možeš trenirati a ne znaš da li će odgoditi Paraolimpijske igre, hoćeš li se imati vremena adekvatno pripremiti…

Potres u Zagrebu krajem ožujka je bio samo šlag na torti, međutim glava je na ramenima, a tijelo puno motivacije, i što mi više treba!

Što bi izdvojio kao najveći dobitak iz 2020.?

Kao najpozitivniju stvar bi definitivno izdvojio da sam ostao negativan, naravno na COVID -19.

Najljepši trenutak ove godine mi je bio kada sam s ekipom se uspio popeti na Dinaru.

Kada bolje pogledam, taj dan sam pobijedio samoga sebe. Uspon je trajao pet sati, sat vremena prije vrha sam doživio grč u lijevom kvadricepsu te sam mislio da nema šanse da izdržim do vrha.

Ali onda vidiš koja je pravo i istinsko značenje prijatelja. Uzeli su moju torbu i dali mi maksimalnu podršku i motivaciju da se popnem, da ne odustanem.

I da, Brane, Ćaća, Mat, Mika, Ivana i Katice - hvala vam!

Kako je 2020. utjecala na tvoju fizičku formu?

Budući da skoro dva mjeseca nismo mogli pristupiti stadionu niti trening objektima to se naravno odrazilo i na fizičku formu u velikoj mjeri.

U bacačkim disciplinama, u ožujku izlazimo iz prvog ciklusa bazičnih priprema snage, te u tom mjesecu najčešće eksplodiramo te postignemo velike daljine u bacačkim disciplinama. Ove godine zbog pauze od kvalitetnih treninga to se naravno nije moglo ni očekivati.

Međutim, budući da su sva važnija natjecanja otkazana orijentirali smo se tehnici i pokušali maksimalno kvalitetno potrošiti vrijeme koje smo imali na raspolaganju, i za sada pokazalo se dobro.

Kako držati visoki nivo motivacije u vremenima kad neznaš kada dolazi sljedeće natjecanje?

Moje bavljenje sportom se nikada nije odnosilo samo na motivaciju orijentiranu isključivo rezultatskim ciljevima. Moj sport je moja strast i ljubav u kojoj svaki dan sve više uživam, i koja me naučila upornosti i hrabrosti, a to je cijena uspjeha - zar ne?

Jesi li probao nešto novo u 2020.?

U 2020. smo probali puno toga novoga vezanog uz trening, tehniku i mentalnu snagu.

Također, ovu godinu sam počeo ulagati puno truda i vremena u plan profesionalnog usavršavanja te učenja, jer mislim da je moguće ostvariti i poslovnu karijeru poslije sporta.

Za kraj jedna kratka poruka drugima, neka misao ili citat koji te posebno inspirira?

Pokret ili gravitacija: motivacija je zapravo pokret. Negativno mišljenje je gravitacija. Prvo nas podiže u vis drugo pritišće na tlo.

Na žalost, negativno razmišljanje zahtijeva manje truda od pozitivnog. Kada šaljemo raketu u svemir više goriva je potrerbno za prelazak prvih 15km nego za odlazak u svemir.

Kada se jednom vinete u zrak i, kada se počmete uspinjati iznad negativne gomile, ostatak putovanja je puno lakši.

Ostale novosti Sve novosti