Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
19.11.2020. | općenito

Pozitivna strana 2020. – Kristijan Vincetić

U 2020. zbog nepovoljne epidemiološke situacije diljem svijeta, a s ciljem zaštite i spriječavanja širenja zaraze otkazana su brojna sportska natjecanja , kao i Paraolimpijske igre u Tokiju koje se planiraju održati u 2021.

Cjelokupna situacija je utjecala i na hrvatske paraolimpijce, koji su se odlučili okrenuti pozitivnim temama i ispričati priču o 2020. koja im je pomogla i da otkriju neke nove stvari.

Porazgovarali smo najprije s Kristijanom Vincetićem, paraolimpijskim plivačem koji se sprema za svoje četvrte paraolimpijske igre.

Po čemu ćeš posebno pamtiti 2020.?

2020. godinu ću definitivno pamtiti po treniranju kod kuće koje doista može biti maštovito i naporno, a po nestanku inspiracije uvijek dobro posluži i YouTube. Ono što do sada u svom životu nisam doživio jest da su se zatvorili sportski objekti. No, uvijek se pronađe način za ići naprijed.

Je li ova godina može na kraju ispasti pozitivna u sportskom smislu?

Ako ćemo gledati na taj način, onda možemo reći i da je 2017. bila puna negativnih stvari, pogotovo za nas plivače jer je zbog potresa otkazano Svjetsko prvenstvo u Mexico Cityju. Tako da ne bih rekao da su to izrazito negativne stvari nego jedna iskustva koja već po više puta u ovom paraolmpijskom ciklusu uče da kao sportaši moramo očekivati svakakve scenarije i ne gledati to kao negativnu stranu nego se čim prije okrenuti novim ciljevima. Po pitanju spremnosti za natjecanje i prolongiranje prvenstava isto ne vidim neki problem jer ako je meni produžen period pripreme onda je i svim drugim natjecateljima.

Kako je 2020. utjecala na tvoju fizičku formu?

Definitivno je imala svoj utjecaj na fizičku spremu. Iako se treniralo od doma, nikad to nije to. Na " pravom" treningu si u bazenu, a doma radiš vježbe na "suhom". Na bazenu te trener nadzire i "urla" na tebe ako to nije kako je on zamislio, a doma uvijek možeš malo više odmara između serija jer nema trenera. I naravno u tim izolacijama nerijetko se isprobava skuhati nešto novo pa je i to ono što utječe na formu.

Kako držati visoki nivo motivacije odnosno mentalnu stabilnost u vremenima kad ne znaš kada dolazi sljedeće natjecanje?

Ja sam osobno u tom periodu izolacije i kada nije bilo natjecanja, stvorio sebi priču u glavi da kako god bilo da uvijek treba trenirati radi svog zdravlja i radi svog zadovoljstva. Nisam tempirao formu tada za ništa, ali sam trenirao da bih ostao zdrav i samim time pozitivnog stava prema svemu tome.

Jesi li probao nešto novo u 2020.?

Moram reći da sam se okušao u vožnji bicikla do vrha Sljemena i u tome bio uspješan. Tako da hvala 2020. JOstalo je sve po starom.

Poruka za kraj svima koji će ovo čitati?

Uvijek se volim prisjetiti onoga što su mi Ana i Igor Čerenšek govorili prvih dana na Mentalnom treningu " Pronađi par dobrih stvari u tome lošem što se događa jer vjerojatno se događa s nekim razlogom.".

Ostale novosti Sve novosti