Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
19.08.2021. | paraolimpijske igre

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PI Tokyo 2020.

HPO javnosti predstavio 22 hrvatska paraolimpijca koji će kroz osam sportova predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u četvrtak je na konferenciji za medije u pulskoj Areni predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 16. paraolimpijskim igrama (PI) koje će se od 24. kolovoza do 5. rujna održati u Tokiju.

U Tokiju će nastupiti 22 hrvatska sportaša u rekordnih osam sportova.

PARAATLETIKA (10): Deni Černi (kugla), Vladimir Gašpar (koplje), Ana Gradečak (kugla), Ivan Katanušić (kugla), Marijan Presečan (kugla), Mikela Ristoski (skok u dalj), Matija Sloup (kugla), Velimir Šandor (disk), Zoran Talić (skok u dalj), Miljenko Vučić (kugla)

PARABOĆANJE (1): Davor Komar

JUDO (1): Lucija Brešković

PARAPLIVANJE (4): Tomi Brajša, Paula Novina, Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić

PARA STOLNI TENIS (3): Helena Dretar Karić, Pavao Jozić, Anđela Mužinić

PARASTRELJAŠTVO (1): Damir Bošnjak

PARATAEKWONDO (1): Ivan Mikulić

PARATRIATLON (1): Antonio Franko

Svi se s ponosom sjećamo Paraolimpijskih igara u Rio de Jaineru, koje su s pet osvojenih medalja bile jedne od najuspješnijih igara u povijesti hrvatskog paraolimpijskog sporta.. Radi okolnosti pandemijske godine, iza naših sportaša je pet godina napornih treninga, a plasman na PI je kruna njihova rada. Tokyo je bio sretan za naše olimpijce pa se nadam kako ćemo i mi nastaviti taj niz, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Hrvatsku zastavu u Tokiju nosit će Mikela Ristoski, dvostruka osvajačica paraolimpijske medalje te osvajačica medalja na brojnim svjetskim i europskim natjecanjima.

Izuzetna mi je čast i ukazano veliko povjerenje da ću 24. kolovoza moći ponosno nositi zastavu na otvaranju 16. paraolimpijskih igara u Tokiju. Malo je sportaša koji na taj način dobivaju priznanje za svoje sportske uspjehe, a raduje me da ću baš među njima biti ja kao prva sportašica iz Pule i Istre. rekla je Ristoski, naša zlatna paraolimpijka iz Rio de Jainera 2016.

Hrvatska je prvi puta na PI nastupila u Barceloni 1992., a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila je ukupno 19 odličja - pet zlata, pet srebra i devet bronci. Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni. Na PI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja. Na posljednjim PI u Rio de Jaineru 2016., Hrvatska se okitila s još pet osvojenih medalja- dva zlata, dva srebra i jednom broncom. Mikela Ristoski je uspjela osvojiti zlatnu medalju u skoku u dalj, a zlatna je bila i Sandra Paović u stolnom tenisu. Još jednu medalju i to srebrnu iz stolnog tenisa izborile su i Helena Dretar Karić s Anđelom Mužinić, dok je srebrni bio Zoran Talić u skoku u dalj. Brončana medalja u disciplini bacanja diska pripala je Velimiru Šandoru.

U pulskoj areni na predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije su prisustvovali predstavnici Vlade, Sabora i Ministarstva, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, Veleposlanica Japana Nj.E. Misako Kaji, kao i predstavnici Allianza, Pevexa i Toyote, sponzora HPO-a, koji su paraolimpijcima poželjeli sreću u Tokiju.

"Ponosan sam kao gradonačelnik da Pula ima dva predstavnika na ovogodišnjim Igrama: Davora Komara i Mikelu Ristoski, naše vrijedne sportaše i iznimne ljude, koji su svojim talentom, radom i trudom uzori mladim ljudima, ali odricanjem uzori svim generacijama. Hrvatsku zastavu u Tokiju nosit će Mikela Ristoski i to je još jedna posebnost i ponos za naš Grad, a možemo samo zamisliti osjećaje koje izazivaju u Mikeli. Ovim putem nek je sretno svima, jer Igre su najsvečaniji trenutak u karijeri svakog sportaša, a posebno Paraolompijske, jer su dokaz borbe protiv diskriminacije i prikaz ustrajnosti i upornosti, na poseban način, a uza sve to predstavljati svoju Domovnu je osjećaj koji je neopisiv.", istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

U sklopu predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije svečano je osvjetljen Amfiteatar u Puli koji je ovom prigodom bio jedan od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta, koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom.

Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 1,2 milijarde osoba s invaliditetom na svijetu- što je 15% ukupnog stanovništva. Ostale osvijetljene znamenitosti, među ostalima, uključuju Skytre i Rainbow Bridge u Tokiju, ženevski Jet d'Eau, Ostankinski toranj u Moskvi, rimski Koloseum, London Eye i slapove Niagare koji se protežu kroz Kanadu i SAD.

Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom. WeThe15 okuplja najveću koaliciju ikada međunarodnih organizacija iz svijeta sporta, ljudskih prava, politike, poslovanja, umjetnosti i zabave.

Za dodatne informacije o WeThe15 posjetite www.WeThe15.org i slijedite @WeThe15 na Instagramu i Twiteru.

Ostale novosti Sve novosti