Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
09.04.2021. | paraolimpijske igre

Rekordni broj natjecateljica na paraolimpijskim igrama Tokio 2020

Na Paraolimpijskim igrama Tokio 2020 očekuje nas sljedeće:

  • Prema IPC kvalifikacijskim kriterijima najmanje 40,5 posto svih sportaša bit će žene. To je jednako 1.782 sportašice, što je povećanje naspram 1.671 žena koje su se natjecale u Riju 2016. (38,6 posto).
  • Na ceremoniji otvaranja, svi natjecateljski nacionalni paraolimpijski odbori također će se poticati da svoju zastavu nose jedna sportašica i sportaš.

Nakon imenovanja novog predsjednika, Hashimota Seika, Organizacijski odbor Paraolimpijskih igara Tokio 2020. povećao je veličinu svog Izvršnog odbora, dovodeći postotak žena na 42 posto. Također je stvorio tim za promicanje ravnopravnosti spolova pod vodstvom svog sportskog direktora, Kotanija Mikaka, kako bi dalje promovirao inicijative za rod i inkluziju tijekom Igara.

"MOO se zalaže za ravnopravnost spolova u svim područjima, od sportaša koji se natječu na terenu i izvan njega do vodećih uloga u sportskim organizacijama", rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach. "Samo četiri mjeseca do Olimpijskih igara u Tokiju 2020., Olimpijski pokret sprema se za novu prekretnicu u svojim naporima da stvori rodno jednak sportski svijet - prve rodno uravnotežene Olimpijske igre u povijesti."

"Inkluzija je srž svega što IPC radi", rekao je predsjednik IPC-a Andrew Parsons. "Stalno nastojimo s našim članovima povećati sudjelovanje žena na svim razinama Paraolimpijskog pokreta, od sportaša do administratora, od trenera do članova odbora. Tokio 2020. je na putu da se na tim Paraolimpijskim igrama natječe više sportašica nego na bilo kojim prethodnim Paraolimpijskim igrama. Za manje od deset godina povećat ćemo broj žena koje se natječu na Paraolimpijskim igrama za najmanje 18,7 posto u usporedbi s Londonom 2012. Unatoč tom napretku nećemo živjeti ​​na lovorikama i nastavit ćemo naporno raditi sa svojim članicama i povećati sudjelovanje žena na svim budućim igrama dok ne postignemo rodnu ravnopravnost. "

"Tokio 2020 podržava" Jedinstvo u različitosti "kao važan koncept Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. U tu svrhu ulaže razne napore zajedno s IOC-om, IPC-om, TMG-om i vladom Japana. Trenutno Tim za promicanje ravnopravnosti spolova aktivno radi na sastavljanju mogućih daljnjih akcija, uključujući prijedloge za ostavljanje trajnog nasljeđa nakon Igara. Odlučni smo učiniti da se Igre u Tokiju 2020 smatraju prekretnicom u povijesti kad se osvrnemo mnogo godina kasnije ”, rekao je predsjednik Tokija 2020. Hashimoto Seiko.

"Sudjelovanje i žena i muškaraca na svim poljima i aktivno sudjelovanje žena dovest će do stvaranja prosperitetnog i održivog društva i do ostvarenja društva u kojem će svi moći ugodno živjeti", rekla je Marukawa Tamayo, ministrica Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, koja je zadužena za osnaživanje žena i državna je ministrica za ravnopravnost spolova.

Koike Yuriko, guverner Tokija, rekao je: "Igre u Tokiju 2020 podržavaju "Zajedništvo u različitosti" kao jedan od primarnih koncepata. TMG (Tokyo Metropolitan Gvernment) se također bavi promicanjem svijesti javnosti o ljudskim pravima donošenjem Pravilnika koji ima za cilj ostvarenje koncepta poštivanja ljudskih prava kako je utvrđeno u Olimpijskoj povelji. Nadalje, promicanje aktivnog sudjelovanja žena u društvu postavljeno je kao jedna od vitalnih zadaća TMG-a, a mi smo odlučni nastaviti intenzivno raditi na raznim mjerama. Željeli bismo ovim igrama omogućiti da koncepti različitosti i poštivanja ljudskih prava ukorijene dalje u društvu. Učinit ćemo ovo nasljeđem i na njemu graditi bolju budućnost. TMG će zajedno s IOC-om, IPC-om, japanskom vladom i Organizacijskim odborom Tokyo 2020 imati za cilj realizirati Igre s konceptom jedinstva u različitosti."

Izvor: iPC

Ostale novosti Sve novosti