Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
24.01.2021. | općenito

Tražimo paraolimpijca desetljeća - Darko Kralj

  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća na www.allianz.hr/paraolimpijci do 28. siječnja

U izbor za paraolimpijca desetljeća su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta.

U ovom tekstu predstavljamo Darka Kralja, osvajača srebrne medalje u bacanju kugle u Londonu 2012. godine.

Darko Kralj na jednom je natjecanju pet puta rušio svjetski rekord

Iako je svoje najveće uspjehe ostvario u pretprošlom desetljeću, Darko Kralj je ušao u izbor sportaša desetljeća osvajanjem medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. u bacanju kugle. Unatoč problemima s nogom osvojio je srebrnu medalju, bacivši kuglu 14,21 metar i time je završio sportsku karijeru vrijednu divljenja. Uz taj uspjeh, Darko je u prošlom desetljeću, točnije 2011., osvojio i svjetsko srebro u bacanju kugle.

Darko Kralj poznat je i po tome što je osvajač prve zlatne medalje za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Također, jedini je u povijesti sporta u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Dogodilo se to baš na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Prema njegovom životnom putu redatelj Dejan Aćimović snimio je dokumentaran film "Kralj". Taj film najbolje prikazuje cijeli Darkov život - od ratnog ranjavanja i amputacije, borbe za život, oporavka, brizi njegove obitelji, suboraca i sumještana, borbi s depresijom i alkoholom, propalom braku i pronađenoj obiteljskoj sreći u drugom braku sa suprugom Terezijom, sinovima Markom, Josipom i Ivanom.

Darko danas živi obiteljskim životom u svom Grubišnom Polju.

"Od djetinjstva sam bio u sportu, rukomet je bio moja najveća sportska ljubav. kada sam 2004. išao izraditi protezu u Bjelovar sreo sam paraolimpijca Josipa Slivara koji mi je ponudio da se počnem baviti atletikom. Pristao sam, postao član bjelovarskog "Sokola" i tako počeo svoj put u atletici. Kao što bi kazao moj trener Ivan Ivančić - bio sam prirodni talent”.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas za paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci.

Ostale novosti Sve novosti