Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
23.01.2021. | općenito

Tražimo paraolimpijca desetljeća - Helena Dretar Karić

  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća do 28. siječnja

Kako bismo izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, pozivaju javnost da glasom na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta.

U ovom tekstu predstavljamo Helenu Dretar Karić, osvajačice srebrne medalje u para stolnom tenisu u Rio de Janeiru 2016.

Helena Dretar Karić i njezin put do paraolimpijskog srebra

Njezina suradnja s Anđelom Mužinić dovela je do niza medalja, među kojima se najviše ističe i medalja zbog koje je Helena Dretar Karić uvrštena u izbor za paraolimpijca desetlječa - ekipno srebro iz Rio de Janeira 2016. na Paraolimpijskim igrama.

Uz Anđelu Helena veže i ostale nevjerojatne rezultate - zajedno su osvojile ekipno srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013.,2015.,2017.2019.) i broncu(2011.) na ekipnim europskim prvenstvima. U pojedinačnoj konkurenciji Helenin najveći uspjeh je brončana medalja s europskog prvenstva 2017.

Par Helena Dretar Karić - Anđela Mužinić proglašen je i najboljom hrvatskom ekipom u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima bez invaldiiteta za 2016. godinu u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Bila je to prva nominacija sportaša s invaliditetom u tom izboru.

Helena Dretar Karić rođena je Varaždinka te je u svojoj mladosti bila rukometašica. U 18. godini doživjela je prometnu nesreću koja je preusmjerila njezin život u potpuno suprotnom smjeru. Treniranju stolnoga tenisa intenzivno se posvetila 2008. te se nakon promjene nekoliko klubova skrasila u zagrebačkom klubu STKOI »Uriho« gdje je započela i uspješna suradnja s Anđelom Mužinić.

"Počeci su bili najteži. Kada sam krenula u stolni tenis, nitko nije mogao jamčiti dobre rezultate i uspjehe i bile su potrebne godine napornoga rada da se sve počne vraćati. No i dan danas radim više nego ikada i športski duh u meni ne zna stati. Kada se sjetim svojega sina, nema toga što mi se ne da napraviti" - izjavila je Helena.

Ostale novosti Sve novosti