Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
06.03.2020. | općenito

Upute sportašima i sportskim dionicima vezano uz postupanje temeljem pojave Corona virusa

Temeljem preporuke Zdravstvene komisije HPO-a upućuju se svi dionici u sustavu sporta osoba s invaliditetom pod ingerencijom HPO-a da prate službene stranice Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova i njihove upute.

Središnji državni ured za šport, izdao je upute koje ovim putem prenosimo u cijelosti:

Upute Središnjeg državnog ureda za šport:

Upućuje se sve dionike u sustavu športa da zbog pojave koronavirusa (COVID - 19), a u svezi svih postupanja i protokola vezanih uz športske aktivnosti i događanja, prate službene stranice nadležnih institucija

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojim građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u Talijansku Republiku: (http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/preporuka-za-putovanje-u-talijansku-republiku,32690.html )

Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske možete slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr

Za sportaš i prateće osoblje unutar članstva Hrvatskog paraolimpijskog odbora

preporučujemo slijdeće ukoliko putuju izvan Hrvatske na međunarodna natjecanja:

Na svim putovanjima i natjecanjima, a posebice na putovanjima i natjecanjima u dalekim destinacijama s neuobičajenim klimatskim uvjetima (puno vlage i sl.) te neuobičajenim prehrambenim namirnicama, VAŽNO JE pridržavati se svih nužno potrebitih HIGIJENSKIH MJERA zaštite zdravlja.

Poseban rizik sa sobom nose putovanja vezana uz masovna okupljanja, a to su i SPORTSKA NATJECANJA! HIGIJENA RUKU ČESTO perite ruke vodom i sapunom i/ili koristite maramice na alkoholnoj bazi za dezinfekcije ruku! Perite ruke prije, za vrijeme i nakon pripreme hrane!

OBAVEZNO perite ruke prije jela! PRIJE i NAKON KORIŠTENJA WC-a OBAVEZNO PERITE RUKE! Kada kašljete i kišete, nastojte zaštititi usta maramicom i OBAVEZNO operite ruke! Izbjegavajte RUKOVANJA i KONTAKTE (samo kad je nužno), odmah operite ruke vodom i sapunom ili dezinficirajućim maramicama na alkoholnoj bazi!

Na aerodromima i pri svim ostalim sredstvima prijevoza OBAVEZNO izbjegavajte dodirivanje predmeta i stvari te se klonite većeg zadržavanja!

OPĆE SMJERNICE - VODA i HRANA Sugeriramo piti VODU - originalno flaširanu, nikako iz slavine!

TEMELJITO prati sirovu hranu, voće, povrće i koristiti provjerenu vodu! IZBJEGAVAJTE jesti nedovoljno termički obrađenu hranu !!! (posebice meso) Jedite svježe pripremljenu hranu, DOBRO kuhanu i pečenu! IZBJEGAVAJTE jesti u NEPROVJERENIM i IZGLEDOM SUMNJIVIM RESTORANIMA, bez vidljivo istaknutih HASAP certifikata!

NE JEDITE SLADOLED, SLASTICE i NE KORISTITE LED u pićima! KORISTITE RAZLIČITE DASKE i NOŽEVE za REZANJE NAMIRNICA! Nakon rada sa sirovom, a prije rada s kuhanom hranom - OBAVEZNO operite ruke!

NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE PRIJE UPORABE zaštitne MASKE obavezno operite ruke vodom i sapunom ili dezinficirajućom alkoholnom maramicom! Pokrijte usta i nos i PROVJERITE da maska dobro prijanja uz lice! IZBJEGAVAJTE DIRANJE MASKE! Ako se maska navlažila, ZAMIJENITE je novom! NE KORISTITE ISTU MASKU VIŠE PUTA! Masku skidajte sa stražnje strane glave, NE DIRAJTE prednji dio i BACITE je u kantu s poklopcem! NAKON TOGA OBAVEZNO OPERITE RUKE!

DOBRO JE UPAMTITI: S osobom koja kašlje, kiše i ima temperaturu razgovarajte s udaljenosti od barem jednog metra! Izbjegavajte kupanja u vodama stajaćicama, primjerice - u jezerima! Nemojte pljuvati na cestu!

VAŽNO PRIDRŽAVAJTE SE SVIH NAPUTAKA MJERODAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA i UPUTA koje su navedene na početku ovoga teksta kao i dostupnih informacija sa gore navedenih web linkova nadležnih institucija.

Hrvatski paraolimpijski odbor

Ostale novosti Sve novosti