Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
07.10.2019. | paraolimpijske igre

Vremeplov: Heidelberg 1972.

Kako je ostalo nešto manje od godinu dana do Paraolimpijskih Igara, odlučili smo maknuti prašinu s naše rubrike Vremeplov i prisjetiti se svih PI na kojima su nastupili naši sportaši. Potrudit ćemo se da vam na što zanimljiviji način prikažemo uspjehe naših paraolimpijaca, kao i druge povijesne činjenice s Igara. Stoga, ništa drugo nam ne preostaje nego udobno se smjestiti u vremenski stroj. Krenimo redom! Prva postaja: Heidelberg 1972.

Njemački Heidelberg ostat će upisan zlatnim slovima u povijesne knjige hrvatskog paraolimpizma. Upravom na tim Igrama 1972. po prvi put su nastupili i sportaši iz bivše države, osvojivši pritom četiri medalje. Slovenka Pavla Sitar je osvojila zlato na 60m u kolicima, dok je Jože Okoren osvojio broncu u bacanju diska.

Ono što je nama važno jest da je hrvatska paraolimpijka Milka Milinković osvojila srebro na 60m u kolicima i broncu u bacanju koplja. Bile su to prve PI "hrvatske paraolimpijske heroine", koja je u godinama koje su uslijedile nastupila na još devet Paraolimpijskih Igara te se s ukupno deset nastupa upisala u paraolimpijsku povijest kao prva žena kojoj je to uspjelo.

U tadašnje vrijeme mjesto održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara bilo je različito. Otac paraolimpizma dr. Ludwig Guttmann, pokušao je nagovoriti Nijemce da se PI održe u Münchenu kao i Olimpijske, ali nije uspio u tom naumu. Tek se od Seoula 1988. Paraolimpijske igre održavaju u istom gradu kao i Olimpijske. U konačnici, izbor je pao na njemački Heidelberg u kojem se nalazio glasoviti Institut za fizički trening. Na ovim su Igrama nastupile 43 zemlje i više od tisuću sportaša, pa su poznate i po sloganu "Tisuću natjecatelja, tisuću pobjednika". Prvi put su nastupili tetraplegičari, a Igre u ovom njemačkom gradu obilježilo je i bogatstvo društvenih i kulturnih aktivnosti, što do tada nije bio običaj.

LJETNE PARAOLIMPIJSKE IGRE 1972. HEIDELBERG - Nastupi i medalje

Atletika

Milka Milinković - 1 srebrna i 1 brončana medalja

Ivan Pribanić

Izvor: HPO

Foto: IPC

Ostale novosti Sve novosti