Preskoči navigaciju Idi na dno stranice
Pritisnite enter za pretragu ili ESC za zatvaranje
Kontrast:
Veličina slova:
Kontrast:
Veličina slova:
18.11.2019. | atletika

WPA SP Dubai 2019: 4 medalje za atletičare na SP 2019

ZAGREB, 18. studenoga 2019. (Hina) - Nakon odličnih rezultata stolnotenisača i plivača i najbolji hrvatski atletičari s invaliditetom zabilježili su odlične rezultate na svjetskom paraatletskom prvenstvu koje se 7. do 15. studenog 2019., održalo u Dubaiju.

Na SP-u na kojem je nastupilo više od 1600 atletičara iz 124 zemlje svijeta, hrvatski predstavnici osvojili su četiri medalje - srebro i tri bronce.

Miljenko Vučić je u bacanju kugle za slijepe osvojio srebro, Ivan Katanušić je u kategoriji bacača diska s podkoljeničnom amputacijom osvojio broncu, a treće mjesto osvojili su i Matija Sloup u kategoriji bacača kugle niskim rastom, te Mikela Ristoski u skoku u dalj u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama.

"Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima jer konkurencija raste iz godinu u godinu i sve je teže osvajati medalje na velikim natjecanjima. Naši atletičari moraju ostvarivati osobne ili nacionalne rekorde kako bi bili konkurentni," kazao je izbornik hrvatske paraatletske reprezentacije Damjan Sedić komentiravši rezultate osvajača medalja.

"Vučić je osvojio prvu veliku medalju, a zlato mu je pobjeglo za svega dva centimetra. Mikela se mučila s ozljedama, ali je ipak uspjela osvojiti medalju. Bila je blizu i srebru koje joj je pobjeglo za jedan cm. Matija je na putu do bronce čak četiri puta rušio hrvatski rekord što nije mala stvar, a Ivan je osvojio medalju, premda nije odradio najbolje natjecanje. Od njih očekujem borbu za medalje i na paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine," dodao je izbornik Sedić.

Najbolji rezultat u Dubaiju ostvario je Vučić koji je s novim osobnim i državnim rekordom do srebra došao bacivši kuglu na 14,42 m. Zlato je osvojio Iračanin Mahdi Olad s hicem od 14,44m.

"Vratit ću mu za ta dva centimetra u Tokiju," kazao je sa smiješkom član Odiseja iz Kutine.

"Zadovoljan sam jer su četiri moja hica bila bolja od starog rekorda. Priželjkivao sam srebro, a bio sam vrlo blizu i zlatu," dodao je 38-godišnji Ogulinac.

Zlatna paraolimpijka iz Rio de Janeira u skoku u dalj, Mikela Ristoski u posljednje je vrijeme imala problema s ozljedama, no u Dubaiju je skočila do bronce.

"Dvije godine sam imala problema s ozljedama. Bila sam pod stresom i pritiskom, no uspjela sam osvojiti broncu. Srebro mi je pobjeglo za centimetar, ali vjerujem da će mi se to vratiti na paraolimpijskim igrama," naglasila je članica AK za osobe s invaliditetom Medulin.

Mikela je do sada u karijeri osvojila dvije paraolimpijske medalje - zlato u Rio de Janeiru 2016. te broncu četiri godine ranije u Londonu. Sada se nada i trećem odličju na PI u Tokiju iduće godine.

"Sada ću se dobro odmoriti, a potom kreću pripreme za Tokio gdje se nadam još jednoj medalji."

Matija Sloup je u kategoriji bacača kugle niskim rastom osvojio brončano odličje s novim osobnim i državnim rekordom bacivši kuglu na 10,30m. Na putu do bronce član kutinskog Odiseja je četiri puta popravljao hrvatski rekord.

"Presretan sam jer sam u Dubaiju osvojio prvu medalju s velikih natjecanja. Na posljednjem SP-u u Londonu ostao sam bez odličja u zadnjoj seriji za jedan centimetar. Sada se sve vratilo. Očekivao sam i bolji rezultat jer smo stvarno odlično radili," kazao je Sloup dodavši kako se raduje izazovima koji slijede iduće godine, a to su europsko prvenstvo i paraolimpijske igre.

Broncu je osvojio i Ivan Katanušić u kategoriji bacača diska s podkoljeničnom amputacijom. Ivan je imao velikih problema sa skliskim krugom za bacanje, ali je ipak uspio osvojiti odličje.

"Bilo je to moje 20. natjecanje ove sezone i fizički i psihički sam prazan. Krug je bio klizav i nisam mogao napraviti tehniku koju sam želio, no sretan sam što sam osvojio svoju sedmu medalju na velikim natjecanjima," dodao je član AKOI Uriho.

Na SP-u je nastupilo ukupno 11 hrvatskih paraatletičara, a izbornik Sedić je dodao kako bi bio sretan kada bi toliko hrvatskih atletičara s invaliditetom nastupilo i na PI u Tokiju.

"Osvajači medalja su osigurali Tokio, nakon ožujka očekujem kako ćemo se izboriti za još četiri prijave, a do konca lipnja bi mogli dobiti još dvije dodatne kvote," naglasio je Sedić.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić naglasio je kako su hrvatski atletičari nastavili tradiciju osvajanja medalja na velikim natjecanjima.

"U Dubaiju smo nastupili s podmlađenom reprezentacijom i imali smo niz dobrih rezultata. Naši su atletičari nastavili nisku osvajanja odličja, a vjerujem kako će tako biti i na paraolimpijskim igrama u Tokiju," naglasio je Kovačić.

Foto: Damir Senčar, HINA

Ostale novosti Sve novosti